Dalam beberapa perkara berkaitan automotif yang disentuh dalam pembentangan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, turut termasuk adalah usaha dan penambah baikan berkaitan mobiliti hijau.

Penggunaan kenderaan hijau, yang mengurangkan pencemaran udara dan kesan pembebasan gas rumah hijau sekaligus untuk mempertingkat kecekapan tenaga, semua ini akan dipromosi oleh kerajaan dalam usaha untuk menggalakkan peralihan pengguna kepada mobiliti hijau. Untuk tujuan ini, kerajaan akan menilai semula insentif yang diberikan kepada pengeluar kenderaan yang berpusat di negara ini untuk mengeluarkan kenderaan terbabit, serta pembelian oleh pelanggan.

Pada bulan Mei tahun ini, CEO Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii), Datuk Madani Sahari berkata bahawa kerajaan Malaysia akan memperhalusi insentif penyesuaian khusus untuk pengeluar kenderaan berdasarkan tahap komitmen mereka, sebagai tambahan kepada insentif tetap yang akan memberi manfaat kepada pengguna dan industri sekaligus.

Bagi pembeli, antara cadangan yang diusulkan termasuk sifar duti import dan eksais serta cukai jualan bagi kenderaan elektrik, serta sifar cukai jalan bagi masa terhad untuk kenderaan CBU.

Sektor swasta juga akan digalakkan untuk melabur dalam usaha memacu kemajuan kenderaan generasi seterusnya, teknologo dan prasarana sokongan seperti kenderaan cekap tenaga, hidrogen dan kenderaan bateri-elektrik serta stesen pengecas, seperti yang terkandung dalam dokumen pembentangan berkenaan. Sebagai tambahan, sektor swasta juga akan digalakkan untuk menerapkan amalan pelabelan hijau bagi kenderaan generasi akan datang dan teknologinya.

Kemungkinan hal in merujuk kepada versi pelabelan yang digunakan ketika ini dalam bentuk label EEV MARii yang pertama kali dilihat digunakan pada Proton X70 CKD 2020. Ini termasuklah kod QR yang mengandungi senarai spesifikasi kenderaan, termasuk nama model, penggunaan minyak, pembebasan CO2 dan laju maksimum.

Skin pelabelan itu pertama kali diperkenalkan pada Mac 2018 ketika pelancaran Pusat Ujian Emisi Kebangsaan (NETC), selari dengan komitmen Malaysia untuk mengurangkan pembebasan CO2 sebanyak 45% menjelang 2030 seperti yang digariskan di bawah Perjanjian Paris.