Mercedes-Benz telah melancarkan S-Class W223 di Filipina. Setakat ini, hanya satu varian sahaja yang ditawarkan iaitu S 500 4Matic Long AMG Line dengan harga PHP 17.89 juta, atau hampir RM1.5 juta.  Jika inginkan jentera yang lebih bergaya, pelanggan boleh membuat pilih untuk mempertingkatkan ciri tertentu ikut citarasa.

Penjana kuasa bagi S 500 ini ialah unit M256 3.0 liter pengecas turbo enam-silinder sebaris, yang mampu menghamburkan kuasa 435 PS dari 5,900 hingga 6,100 rpm dan tork 520 Nm antara 1,800 dan 5,500 rpm. Enjin ini juga ditampilkan dengan generator berkuasa 48 voltan secara standard, menjana pemampat elektrik kedua dan memberikan tambahan 22 PS/250 Nm untuk ledakan pendikitan. Ia turut dipadankan dengan kotak gear automatik sembilan-kelajuan dan pecutan dari 0-100km/j mampu dicapai dalam 4.9 saat.

Kit standard yang ditampilkan termasuklah penggayaan AMG Line dengan roda pelbagai-jejai 21-inci, tayar yang mengurangkan bunyi bising dengan penyerap buih, suspensi udara Airmatic, penutup pintu kuasa, tempat duduk upholstery kulit Nappa sepenuhnya, tempat duduk eksekutif, paparan sentral OLED 12.8-inci, sistem hiburan tempat duduk belakang MBUX, dan sistem bunyi sekeliling Burmester 3D dengan 15 pembesar suara.

Jentera mewah ini turut menerima sistem bantuan keselamatan pemandu termaju, termasuklah brek kecemasan sendiri dengan pengesan pejalan kaki dan lintasan trafik, kawalan kelajuan adaptif (pengelak kemalangan kini sehingga 130 km/j), bantuan pemusatan lorong, bantuan tukar lorong, bantuan stereng pengelak, bantuan berhenti kecemasan aktif dan pemantauan titik buta.

Walau bagaimana pun, sistem Drive Pilot, yang menawarkan pemanduan semi-sendiri Tahap 3 tidak disertakan.