Petronas telah mengumumkan bahawa semua bahan api diesel yang dijual di semua stesennya kini dari gred Euro 5. Dikenali dengan nama Petronas Dynamic Diesel Euro 5 dengan Pro-Drive, bahan api itu dijual di negara ini dalam tiga jenis campuran berbeza; B7, yang ditandai dengan pam warna biru, dan B10 serta B20 yang ditandai dengan pam warna hitam.

“Kami berbesar hati kerana dapat menyediakan rangkaian dan capaian meluas bagi diesel Euro 5 di Malaysia. Tiga campuran biodiesel kami melalui Petronas Dynamic Diesel Euro 5 dengan Pro-Drive memastikan semua pemandu mempunyai capaian kepada bahan api bersih yang tidak hanya baik untuk enjin kenderaan mereka, tetapi juga meninggalkan jejak karbon yang lebih kecil,” ujar Ketua Perniagaan Runcit Petronas Dagangan Berhad, Khalil Muri.

Campuran B7 bagi bahan api ini telah diperkenalkan pada November 2017, yang juga merupakan formulasi semula bagi Dynamic Diesel Euro 5 yang pertama kali memasuki pasaran pada 2016. Kini, Petronas mempunyai lebih daripada 1,000 stesen di seluruh negara.

Sehingga Rabu ini, harga mingguan bagi diesel Euro 5 campuran B10/B20 akan dijual pada harga RM2.15 seliter, sementara campuran B7 pula 10 sen lebih mahal pada RM2.25 seliter.