Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) selaku pengendali perkhidmatan kereta api KLIA Ekspres dan KLIA Transitmelancarkan aplikasi KLIA Ekspres baharu dan program kesetiaan, EkspreSmiles sebagai menggalakkan urusan transaksi tanpa tunai.

Menerusi aplikasi KLIA Ekspres yang baharu ini, pelanggan boleh menikmati tawaran-tawaran menarik seperti tambang terendah pertama dan juga cadangan nilai hebat.

Manakala menerusi program kesetiaan, EkspreSmiles, pelanggan dapat mengumpul mata ganjaran yang membolehkan mereka menikmati potongan hebat untuk pembelian tiket seterusnya.

Menurut syarikat ini, sepanjang tempoh kempen 12 Oktober hingga 15 Disember 2021, pelanggan akan mendapat mata ganjaran berganda apabila mereka mendaftar sebagai ahli EkspreSmiles dan juga bagi setiap pembelian tiket perjalanan. Malahan mata bonus juga dapat diperoleh semasa membeli pakej dan tambang potongan tertentu seperti pakej keluarga dan group saver.

Klik untuk besarkan imej

Kedua-dua aplikasi ini dilancarkan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, semalam menerusi dalam talian. Beliau berkata, pandemik COVID-19 mengajar dunia untuk mengadaptasi normal baharu termasuk pendigitalan dan transaksi tanpa tunai dalam pengangkutan awam.

“ERL merupakan syarikat pengendali perkhidmatan kereta api pertama di Asia Pasifik yang memperkenalkan penggunaan transaksi tanpa sentuhan Visa di pintu masuk pada 2010.

“Kemudian pada 2013, syarikat ini melancarkan aplikasi mudah alih dan kini menerima hampir semua transaksi digital seperti e-wallet di kaunter dan secara dalam talian,” katanya.

Para pelanggan kini boleh memuat turun kedua-dua aplikasi berkenaan menerusi Apple App Store dan Google Play.