BMW, melalui ketua pegawai eksekutifnya, Oliver Zipse telah memberitahu bahawa mereka akan bersedia untuk sebarang larangan terhadapan enjin pembakaran dalaman (ICE) bermula tahun 2030. Ini berkaitan dengan pengumuman Kesatuan Eropah (EU) yang mencadangkan semua kenderaan yang dijual di Eropah mestilah sifar-emisi dari tahun 2035.

“Kami akan bersedia dengan larangan ICE ini. Sekiranya sesebuah benua, bandar atau negara mahu mengharamkan kenderaan ICE, kami akan mempunyai penawaran lain,”kata Zipse di dalam laporan Reuters. “BMW Group tidak risau tentang perkara ini. Sama ada ia satu idea yang bagus ataupun tidak, itu soalan lain… tetapi, kami akan ada produknya,” tambah beliau.

Pengeluar dari Jerman ini, bersama Mercedes-Benz bagaimanapun masih belum menetapkan tarikh bila mereka akan menjadi satu jenama yang cuma mengeluarkan kenderaan elektrik, tidak seperti Volkswagen, General Motors dan Volvo. Dalam pelan masa hadapan yang dibentangkan sebelum ini, BMW Group menunjukkan akan meningkatkan penawaran kenderaan elektrik, dengan sasaran 50% produk yang dihantar adalah EV menjelang tahun 2030.

Meskipun cadangan EU meletakkan tahun 2035 sebagai sasaran, negara ahli seperti Norway dan Denmark akan melaksanakan larangan terhadap ICE ini lebih awal. Pada masa ini, BMW mempunyai beberapa kenderaan EV yang ditawarkan kepada pasaran, seperti iX, iX3 dan i4, sementara beberapa yang lain akan tiba dalam masa beberapa tahun akan datang.