Anda sudah melihat pelbagai model dilancarkan oleh Suzuki Malaysia, dan sekarang tibalah masanya untuk Hayabusa 2021. Model ini ditawarkan kepada pasaran pada harga RM111,200 dan dalam pilihan tiga warna iaitu hitam/emas, perak/merah serta putih/biru.

Hayabusa yang dilancarkan untuk pasaran Malaysia ini adalah model terbaru generasi ketiga yang diperkenalkan kepada dunia Februari lalu. Enjinnya masih menggunakan unit empat silinder 1,340 cc yang sama, tetapi bahagian dalamnya telah dipertingkat, termasuk piston dan connecting rod, mampu menghasilkan kuasa 190 PS, 150 Nm tork dan boleh dikatakan boleh mencecah kelajuan maksimum hampir 300 km/j.

Melalui sistem moden pendikit ride by wire dan unit pengukur inertia (IMU), Hayabusa 2022 dapat disiapkan dengan teknologi terkini, bermula dengan enam mod tunggangan iaitu tiga yang sudah tetap dan tiga lagi dapat ditukar mengikut kemahuan pengguna.

Kemudiannya, ciri elektronik yang disediakan adalah termasuk Anti-Lift Control System, Bi-Directional Quickshifter, Engine Brake Control, Motion Track Traction Control, Launch Control, Sloper Dependent Control, Active Speed Limiter, Motion Track Brake, Hill Hold Control dan Cruise Control.

Semua fungsi serta operasi sistem motosikal ini boleh dilihat melalui panel instrumen yang masih lagi menggunakan tolok analog di bahagian tepi sementara di bahagian tengahnya terdapat skrin TFT-LCD. Penunggang juga boleh melihat data aktif untuk sudut condong motosikal, tekanan brek, tahap pecutan dan kedudukan pendikit.

Hayabusa 2022 menggunakan suspensi daripada Kayaba, dengan kedua-dua bahagian depan dan belakang boleh dilaras sepenuhnya. Brek pula adalah daripada Brembo, dengan angkup Stylema serta cakera 320 mm berkembar di hadapan, serta angkup Nissin satu piston di belakang. Perincian lain adalah termasuk tangki bahan api 20 liter, transmisi enam kelajuan, berat 264 kg, tinggi tempat duduk 800 mm dan jarak roda 1,480 mm.