Banyak model Yamaha yang diberikan peningkatan tahun ini, dan tidak terlepas adalah MT-10. Bukan setakat penampilan dan warna, malah enjin juga menerima peningkatan, bersama beberapa ciri lain yang dikatakan dapat meningkatkan kepuasan tunggangan.

Enjin empat silinder 998 cc CP4 pada MT-10 kini menepati tahap emisi Euro 5, dan connecting rod besi telah diganti dengan unit titanium untuk menghasilkan 165.5 PS pada 11,500 rpm dan 112 Nm tork pada 9,000 rpm. Bukan setakat itu, conrod juga telah ditukar dan sistem EFI ditala semula untuk penyampaian kuasa lebih baik pada tahap rpm pertengahan.

Melalui model baru ini, penunggang dapat menikmati bunyi jentera yang lebih memuaskan kerana Yamaha telah memasang Acoustic Amplifier Grill di tepi tangki untuk menghalakan bunyi kepada penunggang dan ekzos ditukar kepada unit yang diperbuat daripada titanium.

Pada bahagian elektronik, MT-10 kini disediakan dengan pengehad kelajuan, yang boleh dilaras sendiri oleh penunggang demi memastikan mereka tidak melepasi had laju tertentu secara tidak sengaja. Ciri lain yang diberikan terus adalah quickshifter naik dan turun gear, empat mod tunggangan, Slide Control dan Wheelie Control.

Semua informasi dipaparkan pada panel meter TFT-LCD 4.2 inci yang diambil daripada YZF-R1, dan kawalannya boleh dilakukan melalui butang yang terdapat di bahagian kiri dan kanan pemegang. Lengan ayun aluminium pada model baru ini juga telah dipanjangkan sedikit.

Suspensi MT-10 menggunakan barangan daripada KYB, dengan fork USD 43 mm di hadapan dan monoshock di belakang, dan kedua-duanya boleh dilaras sepenuhnya. Brek cakera 320 mm berserta angkup empat piston berkembar di hadapan dibantu dengan pam atas Brembo sementara di belakang pula menggunakan brek cakera 220 mm. Berat keseluruhan MT-10 adalah 212 kg dan ia datang dengan tangki bahan api 17 liter.