Haval H6 Hybrid dilaporkan sebagai SUV segmen-C paling laris di Thailand, dan awal tahun ini Great Walls Motors (GWM) mengesahkan bakal memperkenalkan varian plug-in hybrid baharu. Menurut Headlight Magazine, model tersebut akan dipertontonkan di peringkat global di Thai Motor Expo pada 1 Disember ini.

Walau bagaimana pun tiada perincian yang didedah, namun penerbitan terbabit melaporkan PHEV baharu itu akan dipadankan dengan penjana kuasa seperti Hybrid. Ia adalah enjin 1.5 liter pengecas turbo empat-silinder yang menghasilkan kuasa sehingga 150 hp dari 5,500 hingga 6,000 rpm dan tork 230 Nm antara 1,500 dan 4,000 rpm.

Ia turut dipadankan dengan motor elektrik 177 hp/300 Nm dan transmisi dwi-klac tujuh-kelajuan, yang mampu menghasilkan keseluruhan kuasa mencecah 243 hp dan tork 530 Nm. Bateri ini dijangka lebih besar sedikit berbanding unit lithium-ion 1.6. kWh yang digunakan pada Hybrid, membolehkan PHEV berkenaan dipacu dalam mod elektrik-penuh dengan tempoh yang lebih panjang.

Selain bateri yang lebih besar, H6 Plug-in Hybrid ini juga dijangka berkongsi banyak ciri yang lebihkurang sama dengan abangnya, termasuk rekaan luaran yang menawan, dalaman minimalis, dan pelbagai teknologi menarik (termasuk paparan instrumen 10.25-inci dan skrin sesentuh infotainmen 12.3-inci) dan ciri keselamatan aktif termasuk keupayaan pemanduan semi-autonomous Tahap 2.

GALERI: Haval H6 Hybrid