Mohammed Ben Sulayem kini presiden FIA, ganti tugas Jean Todt; terima undian sebanyak 61.62%

Mohammed Ben Sulayem kini presiden FIA, ganti tugas Jean Todt; terima undian sebanyak 61.62%

Bintang rali dari Emirah Arab Bersatu (UAE), Mohammed Ben Sulayem kini sah memegang jawatan sebagai presiden Persekutuan Automobil Dunia (FIA) bagi menggantikan bekas prinsipal pasukan Formula 1 Ferrari, Jean Todt yang telah menggalas jawatan berkenaan selama 12 tahun.

Mohammed merebut jawatan tersebut menerusi sesi undian yang dibuat empat tahun sekali dan dimuktamadkan pada Mesyuarat Agong Tahunan badan dunia tersebut pada 17 Disember 2021. Beliau yang kini berumur 60 tahun merupakan juara Kejohanan Rali Timur Tengah FIA sebanyak 14-kali, serta telah memenangi 61 perlumbaan antarabangsa dari 1983 hingga 2002.

Sebelum ini juga Mohammed telah memegang jawatan sebagai presiden Organisasi Sukan Permotoran Emirate (EMSO) sejak 2005 serta naib presiden Majlis Sukan Permotoran Dunia FIA untuk Timur Tengah. Dengan perlantikannya sebagai presiden FIA, beliau turut melantik Carmelo Sanz de Barros sebagai Presiden Senat, bekas juru arah kepada mendiang Richard Burns iaitu Robert Reid sebagai Naib Presiden untuk Sukan dan Tim Shearman sebaha Naib Presiden untuk Mobiliti.

Dalam pemilihan berkenaan, Mohammed menerima 61.62% undian dari Ahli-Ahli Kelab FIA bagi menewskan Graham Stoker dari Britain yang hanya menerima undian sebanyak 36.62%. Secara rasmi, beliau akan menggantikan tugas Jean Todt sebelum ini yang telah menjalankan tanggungjawabnya sejak 2009 sehingga tahun ini dalam tempoh maksimum tiga penggal.

“Saya sangat berbesar hati untuk dipilih sebagai Presiden FIA yang dimuktamadkan ketika Mesyuarat Agong Tahunan di Paris hari ini. Saya berterima kasih untuk Ahli-ahli Kelab atas penghargaan dan kepercayaan mereka. Saya mengucapkan tahniah kepada Graham (Stoker) untuk kempen dan hubungannya kepada Persekutuan.

“Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas nama FIA dan ahli-ahlinya kepada Jean Todt atas semua yang telah dicapai sepanjang 12 tahun yang lalu. Saya komited untuk meneruskan tugas penting dan menjadikan sukan permotoran serta mobiliti bagi terus maju lebih jauh ke hadapan,” kata Mohammed.

“Satu bab telah sampai ke penghujungnya. Kami boleh berpuas hati secara keseluruhan dengan apa yang telah kami capai dalam sukan permotoran dan mobiliti yang selamat dan mampan dalam tempoh 12 tahun kebelakangan ini. Saya mahu mengucapkan berbanyak terima kasih kepada pasukan saya, pentadbiran dan semua Ahli-Ahi Kelab kami atas komitmen, semangat dan ketabahan mereka yang tidak berbelah bahagi. Saya mengucapkan tahniah kepada Mohammed untuk perlantikannya sebagai presiden FIA dan saya berharap beliau, pasukannya dan Persekutuan agar terus berjaya untuk tahun-tahun akan datang,” kata Jean Todt.

FIA merupakan badan pentadbiran sukan permotoran dunia dan juga peneraju bagi organisasi mobiliti global. Organisasi bukan yang bukan berasaskan keuntungan ini ditubuhkan pada 1904 dengan ibu pejabat yang terletak di Paris dan Geneva, dan sehingga kini mempunyai 245 Ahli Organisasi dari 146 negara di lima benua. Ahli-ahli Kelab dalam FIA ini mewakili lebih dari 80 juta pengguna jalan raya dan keluarga mereka di seluruh dunia.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required