Mitsubishi Xpander 2022 — model <em>facelift</em> bakal dilancar di Thailand tidak lama lagi, CVT ganti 4AT

Mitsubishi Xpander facelift bakal diperkenalkan di Thailand dalam masa terdekat, beberapa bulan selepas MPV yang diperkemas itu ditunjuk di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2021. Menurut Headlightmag, Xpander baru itu akan dilancarkan pada Mac.

Pembaharuan yang dilakukan terhadap MPV berkenaan termasuklah wajah depan Dynamic Shield baru dengan lampu posisi LED rekaan semula, lampu utama bentuk T yang lebih menarik (LED untuk varian lebih tinggi), pintu ruang belakang dengan rekaan baru lampu LED gabungan serta bampar belakang baru. Model paling lengkap datang dengan rim 17-inci aloi.

Jika MPV ini nampak lebih seimbang penampilannya, itu adalah kerana Mitsubishi melakukan sedikit perubahan kepada profilnya. Overhang bahagian depan ditambahn 75 mm, sementara ruang belakang dipanjangkan sebanyak 45 mm. Ia lebih tinggi 20 mm, dengan jarak kelegaan tanah 225 mm, yang paling tinggi dalam kelasnya.

Mitsubishi Xpander 2022 — model <em>facelift</em> bakal dilancar di Thailand tidak lama lagi, CVT ganti 4AT

Dari sudut casis, Xpander baru ini menerima mounting strut depan yang ditinggikan, manakala penyerap hentak belakang diberikan silinder yang lebih besar. Injap penyerap hentak prestasi tinggi digunakan untuk semuanya, meningkatkan kualiti pemanduan.

MPV tujuh-tempat duduk ini masih menggunakann enjin 4A91 1.5 liter empat-silinder petrol, menghasilkan 105 PS dan 141 Nm tork. Kali ini, CVT menggantikan kotak gear automatik empat-kelajuan, yang didakwa akan memberikan kecekapan bahan api lebih baik. Ini turut disumbangkan oleh sistem kitaran gas ekzos luaran (EGR).

Ciri tambahan lain termasuk brek parkir elektronik dengan fungsi Auto Hold, paparan skrin sentuh lapan-inci (unit di Malaysia saiz sembilan inci), kawalan pendingin hawa zon tunggal dengan paparan digital serta roda stereng baru.

Konsol tengah juga menerima rekaan baru untuk menempatkan ruang terbuka yang lebih luas, dengan ada penawaran datang bersama perehat lengan yang boleh menempatkan botol minuman 600 ml botol minuman. Kelengkapan lain termasuk USB Type A dan Type C yang terletak di belakang.

Di Indonesia, Xpander baru ini ditawarkan dalam enam warna — Quartz Metallic Pearl, Graphite Grey Metallic, Jet Black Mica, Red Metallic, Deep Bronze Metallic, dan warna baru Blade Silver Metallic. Bila pula agaknya model ini sampai di sini?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.