Puspakom sedang menganjurkan menganjurkan kempen #drivesafenoregrets Pemeriksaan Kenderaan Secara Sukarela atau Voluntary Vehicle Inspection (VVI) dengan menawarkan pemeriksaan kenderaan percuma kepada semua pemilik dan pemandu kenderaan persendirian bermula 21 hingga 31 Januari 2022. Ia adalah sempena dengan perayaan Tahun Baru Cina yang menjelang tiba.

Menurut Puspakom, orang ramai yang berminat untuk mendapatkan pemeriksaan percuma ini boleh membuat temujanji menerusi laman web rasmi Puspakom (www.mypuspakom.com.my). Perkhidmatan ini ditawarkan di semua pusat pemeriksaan Puspakom seluruh negara, kecuali Shah Alam dan Pasir Gudang yang dikhaskan kepada kenderaan komersial berat sahaja, dari jam 8 pagi hingga 5 petang.

“Sebagai pilihan, orang ramai juga boleh mendapatkan pemeriksaan percuma ini secara walk-in di Unit Pemeriksaan Bergerak Puspakom yang beroperasi dari jam 9 pagi hingga 4 petang dan ditempatkan di Lotus Ampang (22 Jan), Seng Cars World, Sungai Long (23 Jan), Wisma DRB-HICOM, Shah Alam (26 Jan), Lotus Ara Damansara (29 Jan) dan RnR Degkil (Arah Selatan), Lebuhraya Plus (30 Jan),” kata Puspakom menerusi kenyataan yang dihantar.

VVI melibatkan 25 item pemeriksaan termasuk brek, gelincir sisi, tayar, suspensi, asap, lampu, bawah dan atas kenderaan, cermin gelap dan lain-lain lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif Puspakim Mohammed Shukor Ismail berkata, kempen ini merupakan tanggungjawab korporat Puspakom bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap keselamatan kenderaan khususnya ketika musim perayaan.

”Tahun lepas kempen ini hanya ditawarkan di pusat pemeriksaan Puspakom sahaja. Tetapi pada tahun ini, kempen tersebut juga ditawarkan kembali melalui Unit pemeriksaan bergerak Puspakom. Orang ramai disarankan untuk merebut peluang ini bagi mendapatkan pemeriksaan secara percuma demi memastikan kenderaan anda selamat dipandu, khususnya kepada mereka yang akan memandu pulang ke kampung halaman pada Tahun Baru Cina ini,” kata Shukor.

Tambah beliau, perkhidmatan ini percuma demi kepentingan pengguna jalan raya di Malaysia di musim perayaan, di mana bilangan kenderaan menggunakan jalan raya meningkat. Fi lazim bagi Pemeriksaan Kenderaan Sukarela ini adalah RM50 bagi sebuah kenderaan persendirian.

Seperti biasa, orang ramai yang hadir ke pusat pemeriksaan Puspakom atau Unit Pemeriksaan Bergerak Puspakom untuk pemeriksaan kenderaan perlu mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan seperti memakai pelindung muka dan mengimbas MySejahtera.