Sempadan Malaysia-Thai mungkin buka bulan depan?

Sempadan Malaysia-Thai mungkin buka bulan depan?

Akhbar Bangkok Post melaporkan bahawa pihak berkuasa Thailand kini sedang merangka pelan untuk membuka semula sempadan negara tersebut dengan Malaysia. Langkah itu dibuat untuk merancakkan semula sektor pelancongan dan ekonomi selatan Thai yang sebelum ini banyak bergantung terhadap pelancong dari Malaysia.

Timbalan jurucakap kerajaan Rachada Dhnadirek berkata Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) dan pusat operasi kecemasan pelancongan dan sukan melibatkan pusat pemeriksaan sempadan Songhkla, Yala, Narathiwat dan Satun telah pun diberikan arahan oleh Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha.

Pusat-pusat berkenaan kini diarahkan semula untuk menyediakan langkah-langkah pencegahan ketika pandemik dalam persediaan untuk membuka semula sempadan Malaysia-Thailand mengikut dasar kerajaan berkenaan gelembung perjalanan antara Malaysia dan Thailand.

Di bawah polisi berkenaan, pelancong dari Malaysia akan dibenarkan untuk masuk ke Thailand di bawah skim “uji dan pergi”, tanpa perlu dikenakan kuarantin ketika tiba di sana. Walau bagaimanapun, pelawat masih perlu melepasi dua ujian RT-PCR selepas tiba di Thailand.

Sebelum sempadan dibuka semula, agensi-agensi Thailand akan menyediakan proses imigrasi, ujian, hotel dengan standard SHA+ dan perniagaan dengan Tetapan Bebas Covid. Ia termasuk pengangkutan awam, tempat-tempat pelancongan, restoran dan kedai serbaneka, kata Dr Suthep Phetmak, Ketua Inspektor yang ditugaskan di Zon Kesihatan Awam 12.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required