Pengeluar tayar terkemuka dunia, Michelin Group, membuat keputusan bagi menghentikan pengeluaran di beberapa kilang di Eropah untuk beberapa hari dalam beberapa minggu akan datang susulan konflik Rusia-Ukraine yang sedang melanda, laporan The Wall Street Journal.

Menurut pengeluar tayar berpangkalan di Perancis, ia mengakui menghadapi masalah logistik dan pengangkutan utama dalam pembekalan kilangnya dan menghantar kepada pelanggan. Malahan masalah ini turut dihadapi oleh banyak kumpulan perindustrian lain di Eropah.

Tambah Michelin lagi, bagi ‘mengoptimumkan operasi dan menyesuaikan pengurusan aliran’, Michelin memutuskan untuk menghentikan pengeluaran di beberapa kilangnya di benua terbabit selama beberapa hari dalam minggu-minggu akan datang. Di mana setiap kilang pengeluarannya akan ditentukan tempoh dan pelaksanaan tertentu.

Walau bagaimana pun, syarikat ini akan cuba mengehadkan kesan kepada pelanggannya dan merancang untuk melaksanakan langkah yang sesuai untuk pekerja yang terjejas dan mengikut peraturan tempatan.