Pada 2 April 2022, Petron Malaysia, antara syarikat minyak terbesar negara menyambut ulang tahun syarikat yang ke-10, menandakan sedekad ia telah membekalkan bahan api dan minyak pelincir kenderaan yang berkualiti untuk para pelanggan dini.

Untuk sedikit trivia, Petron MRR2 Selayang (berhampiran Taman Metropolitan Kepong) merupakan stesen minyak pertama yang dibuka oleh Petron Malaysia pada 2014. Sejak dari itu, hampir 200 stesen minyak telah dibuka – dengan setiap stesen menepati janji Petron Malaysia untuk ‘Fuel Happy’.

“Kami merekodkan satu kejayaan dengan meraikan ulangtahun ke- 10 kami. Bermula dengan sederhana, kini kami berbangga dengan prestasi Petron Malaysia sebagai salah satu syarikat minyak terkemuka negara.

“Sejak hari pertama, Petron Malaysia kekal komited dalam mengambil peluang baharu, bercita-cita ke arah kecemerlangan dan berjaya menempuhi cabaran-cabaran terkini bersama-sama. Kami amat berterima kasih kepada pelanggan kami, pekerja, rakan kongsi dan pihak berkepentingan lain yang telah menjadi sebahagian daripada perjalanan yang luar biasa ini,” kata Ramon S. Ang, Pengerusi Petron Malaysia.

Dalam tempoh sepuluh tahun ini, Petron Malaysia telah mengukuhkan komitmennya dalam menyediakan produk dan perkhidmatan yang konsisten serta berkualiti kepada pelanggannya. Antara yang ditawarkan oleh syarikat ini termasuklah bahan api petrol Blaze, yang mematuhi piawaian standard Euro4M, termasuk Blaze 100 yang menggantikan Blaze 97, yang dirumuskan dengan Tri-Activ, sebuah formula mempunyai tiga aksi yang memberikan kuasa, perlindungan enjin dan kilometer lebih baik. Sementara itu, bagi pelanggan diesel, Petron menawarkan Turbo Diesel dan Diesel Max, kedua-duanya juga menepati piawaian standard Euro 5.

Selain daripada bahan api, Petron juga mempunyai barisan minyak pelincirnya sendiri (Blaze Racing, Rev-X, Rider dan banyak lagi) yang dikhaskan untuk kereta penumpang, motosikal dan juga kenderaan komersil. Bukan itu sahaja,Petron Malaysia juga mempunyai dua pelaburan terbesar di Kilang Penapisan Port Dickson pada 2021.

Unit Diesel Hydrotreater kini menghasilkan diesel dengan kandungan Sulfur yang lebih rendah memenuhi spesifikasi Euro 5, manakala Kemudahan Import Marin 2 memenuhi keperluan kapal yang lebih besar seterusnya mengurangkan kekerapan import. Kedua-dua projek ini menyumbang kepada pengurangan jejak karbon Petron selaras dengan falsafah syarikat ‘Lindungi alam sekitar kita hari ini untuk hari esok yang lebih baik’.

Malahan Petron juga mempunyai kilang metil ester sawit dengan kemudahan pengeluaran biodiesel untuk memastikan bekalan diesel yang lebih bersih untuk negara tanpa terganggu. Kilang PME Lumut baru-baru ini telah dianugerahkan sebagai Naib Johan dalam Anugerah Tenaga Negara di bawah kategori Tenaga Boleh Diperbaharui – Biofuel.

“Kami berjaya memperoleh banyak pencapaian yang hebat dalam tempoh sepuluh tahun ini, dan kami berbangga untuk mengetahui bahawa pencapaian ini telah memberi perubahan positif yang berkekalan kepada kehidupan pemegang kepentingan kami. Komitmen kami untuk menyemarakkan kegembiraan dan memperkasakan komuniti akan boleh berkembang dengan lebih kukuh dari sini,” kata Faridah Ali, Pengurus Besar Petron Malaysia.

Bagi tanggungjawab sosial korporat (CSR), Petron turut bekerjasama dengan pelbagai entiti swasta dan pertubuhan bukan kerajaan seperti MERCY dan Uncle Kentang untuk menggerakkan sumbangan bahan api, LPG dan minyak enjin kepada masyarakat kurang bernasib baik. Ketika negara dilanda banjir besar baru-baru ini, Petron juga berada di barisan hadapan dalam membawa bantuan yang amat diperlukan kepada pihak berkepentingan yang terjejas.

Sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan dan rakan kongsi, Petron telah melancarkan sambutan TENtu Happy di stesen minyak Petron di seluruh negara bermula 2 April lalu dari jam 10 pagi hingga 2 petang. Hari Penghargaan Pelanggan juga akan diadakan di stesen minyak terpilih untuk sepanjang tahun 2022. Layari Facebook dan Instagram rasmi Petron Malaysia untuk mendapatkan maklumat terkini.

Disokong oleh 600 tenaga kerjanya yang berdedikasi dan sokongan rakan kongsi serta pihak berkepentingan, Petron Malaysia bersedia untuk berkembang lebih jauh, meningkat dengan lebih tinggi, dan meneruskan perjalanan ‘Fueling Happy’ dalam dekad yang akan datang dan seterusnya.