Volvo Cars Malaysia (VCM) secara rasminya mengumumkan harga bagi XC40 Recharge Pure Electric P8 untuk pasaran Malaysia ialah RM262,460 (termasuk pengecualian SST). Ini menjadikannya RM14k lebih murah berbanding Hyundai Ioniq 5 paling lengkap dan RM16k lebih murah berbanding Mercedes-Benz EQA 250 AMG Line CBU. Ia bagaimanapun RM20k lebih mahal daripada XC40 PHEV.

XC40 EV ini merupakan kereta elektrik sepenuhnya yang pertama dipasang di negara ini, serta merupakan varian CKD ketiga XC40. Sebagai sebahagian daripada ikrar syarikat itu untuk menjadi iklim-neutral sepenuhnya menjelang 2040, mereka mengalihkan proses pengambilan tempahan ke dalam talian melalui laman web. Pilih warna dan pengedar yang diinginkan, dan penasihat jualan akan menghubungi anda dalam tempoh 24 jam.

Termasuk dengan harga yang diumumkan itu adalah jaminan pengeluar selama lima-tahun dengan pakej servis lima-tahun juga, serta bantuan tepi jalan lima-tahun dan jaminan bateri selama lapan-tahun. Serahan dijangka akan mula dilakukan hujung bulan ini, dan turut akan dieksport untuk pasaran ASEAN.

XC40 EV ini dikuasakan oleh dua motor elektrik, menghasilkan output keseluruhan 408 PS dan 660 Nm tork. Pecutan 0-100 km/j dalam 4.9 saat, menjadikannya SUV Volvo yang paling pantas ketika ini.

Bateri lithium-ion 78 kWh menyediakan jarak sehingga 418 km (kitaran WLTP), dan kereta ini boleh memanfaatkan kadar pengecasan maksimum AC 11 kW (sambungan Type 2; kabel disediakan sekali). Cara ini memerlukan masa 7.5 jam (atau 50 ke 60 km sejam) untuk mengecas bateri sepenuhnya. Bagi pengecasan DC, kadar maksimum 150 kW (CCS2) akan mengecas bateri dari 0-80% dalam masa 33 minit.

Ciri yang ada padanya termasuk lampu LED penuh dengan DRL LED “Thor’s Hammer”, lampu kabus depan dengan fungsi belokan, lampu belakang LED, rim 19-inci dengan tayar Pirelli P Zero Elect, landasan bumbung hitam berkilat, sistem infotainmen Android Automotive OS terbaru, pengecas tanpa wayar, balutan kulit Nubuck serta sistem bunyi Harman Kardon dengan 14-pembesar suara.

Kelengkapan keselamatan dan bantuan pemandu juga menarik: ciri City Safety (penghindaran perlanggaran & pengesanan pejalan kaki, pengayuh basikal dan haiwan besar), amaran perlanggaran di depan dan belakang, Driver Alert Control, Lane Keeping Aid serta banyak lagi ciri lain antaranya Run-Off Road Mitigation dengan Road Edge Detection, Oncoming Lane Mitigation, Blind Spot Information System (BLIS) dengan Steer Assist dan Cross Traffic Alert (CTA) dengan Autobrake.

Terdapat lima warna sebagai pilihan — Crystal White Pearl, Denim Blue Metallic, Black Stone (solid paint), Sage Green Metallic dan Glacier Silver Metallic.