Selepas tular gambar-gambar kenderaan dengan nombor pendaftaran Singapura yang mengisi petrol RON95 di sekitar Johor Bahru tempoh hari, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah pun melakukan pemantauan di stesen-stesen minyak sekitar bandaraya berkenaan bermula semalam.

Menurut hantaran yang dibuat di laman Facebook KPDNHEP Johor, pemantauan rutin ini dijalankan bagi memastikan kenderaan dengan nombor pendaftaran asing tidak menyalah guna petrol RON95 yang masih diberikan subsidi oleh kerajaan Malaysia.

Lebih dari 40 stesen minyak telah diperiksa oleh KPDNHEP bermula pukul 9.00 malam semalam, melibatkan stesen-stesen minyak di sepanjang Jalan Tebrau menghala ke Jalan Pandan, sepanjang Jalan Tun Razak menghala ke jalan Skudai, sepanjang Lingkaran Dalam, Jalan Tampoi, Senai dan Kulai.

“Selain daripada membuat peringatan kepada pekerja di stesen minyak, teguran juga diberikan kepada pemilik kenderaan bernombor pendaftaran negara asing agar tidak membeli RON95.

“Sehubungan dengan itu, KPDNHEP Johor akan mengambil tindakan tegas terhadap pemilik stesen minyak yang gagal memantau penyalahgunaan RON95 mengikut undang-undang,” tulis KPDNHEP dalam hantaran media sosial berkenaan.

Kementerian berkenaan turut menyeru orang ramai agar menyalurkan maklumat termasuk gambar serta lokasi stesen minyak, jika mereka terserempak dengan kenderaan bernombor pendaftaran asing mengisi petrol RON95. Aduan boleh disalurkan menerusi e-aduan KPDNHEP pada PAUTAN INI, WhatsApp di talian 019-2794317 atau talian bebas tol 1-800-886-800.

Buat masa sekarang petrol RON95 di Malaysia masih dijual pada harga RM2.05 seliter, di mana harga siling berkenaan boleh dikekalkan dengan subsidi yang diberikan oleh kerajaan. Sebagai perbandingan, petrol RON97 yang tidak diberikan subsidi kini sudahpun mencecah RM3.91 seliter.

Manakala di Singpapura, buat masa sekarang petrol RON95 dijual pada harga sekitar SG$3 (RM9.31) seliter dan RON 98 pula sekitar SG$3.47 (RM10.77) seliter. Larangan penjualan petrol RON95 kepada kenderaan bernombor pendaftaran negara asing sudah dilaksanakan sejak 1 Ogos 2010 bagi memastikan subsidi petrol yang diberikan hanya untuk rakyat Malaysia.