Hyundai Ioniq 5 ungguli Kereta Tahunan Dunia 2022 – turut menang Anugerah Rekaan Kereta dan EV

Pemenang bagi Anugerah Kereta Tahunan Dunia 2022 telah pun diumumkan secara rasmi, dan model yang dinobatkan sebagai pemenang utama bagi anugerah berprestij pujaan semua pengeluar kereta ialah Hyundai Ioniq 5. Di mana Ioniq 5 mendapat markah sebanyak 815 mata, mendahului Kia EV6 selaku pemenang Kereta Tahunan Eropah 2022 yang hanya menerima 808 mata. Trio yang sama dalam segmen kenderaan semua-elektrik, Ford Mustang Mach-E pula mendapat 773 mata.

Ternyata Ioniq 5 cukup bertuah kali ini, bukan setakat mengungguli anugerah utama, malah turut membolot Anugerah Kenderaan Elektrik Dunia 2022 dan juga Rekaan Kereta Dunia 2022. Bagi kategori Kenderaan Elektrik Dunia, Ioniq 5 berjaya menewaskan Audi e-tron GT dan Mercedes-Benz EQS. Manakala bagi kategori rekaan terbaik itu, model Hyundai ini sekali lagi telah mengetepikan Audi e-tron GT dan Kia EV6 yang hanya berjaya memperoleh tempat ketiga.

Perjalanan bagi acara Kereta Tahunan 2022 ini bermula dengan menyenaraikan 28 kenderaan pada peringkat awal, yang kemudiannya disenarai pendekkan kepada tiga finalis pada 15 Mac. Acara ini turut melibatkan penyertaan seramai 102 wartawan automotif antarabangsa dari 33 negara yang mengundi bagi menentukan pemenang.

Bagi kategori Kenderaan Elektrik Dunia, sebanyak 11 kenderaan yang berada di senarai awal turut dikurangkan menjadi tiga finalis sahaja. Manakala untuk segmen Rekaan Kereta Tahunan pula, panel reka bentuk terdiri daripada enam pakar dalam bidang berkenaan telah diminta untuk menyemak penyertaan setiap calon terlebih dahulu sebelum menyenarai pendek ke tiga finalis terakhir, dan kemudian mengundi untuk menentukan pemenang. Keputusan tersebut diumumkan dalam pembentangan menjelang New York International Auto Show.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.