Di Eropah, Yamaha telah melancarkan Tricity 125 baru, iaitu sebuah skuter tiga roda (dua di hadapan) yang lebih mesra kepada penunggang baru termasuklah pemegang lesen kelas A1. Bukan setakat perubahan warna dan gaya, Tricity 125 2022 turut melibatkan pelbagai peningkatan lain.

Keseluruhan casis skuter ini telah diubah untuk menjadikannya lebih tegap dan selesa bagi pengguna. Melaluinya, Yamaha dapat menghasilkan rekaan yang mempunyai peletak kaki lebih luas serta tetapan dua penyerap hentak di belakang yang ditala semula.

Enjin satu silinder 125 cc Blue Core SOHC dengan sistem suntikan bahan api pada Tricity 125 2022 kini melepas tahap emisi Euro 5 dan bersama padanan transmisi automatik CVT, ia dapat menghasilkan kuasa 12 hp pada 8,000 rpm dan 11.2 Nm tork pada 6,000 rpm.

Demi menjadikan operasi enjin ini lebih jimat bahan api, ia turut dipasang dengan sistem start/stop yang terdiri daripada Starter Generator Control Unit (SGCU) baru bersama Smart Motor Generator, yang kini dapat beroperasi lebih lancar.

Tetapan dua roda di hadapan skuter ini menggunakan sistem stereng LMW Ackerman yang memberikan rasa lebih normal dan meyakinkan dan ia terdiri daripada rim yang berlainan saiz berbanding di belakang. Rim hadapan adalah bersaiz 14 inci dengan dibalut tayar 90/80 sementara di belakang pula terdapat rim 13 inci dengan tayar 130/70.

Setiap roda pada skuter ini dipasang dengan brek cakera tetapi Yamaha tidak melengkapkannya dengan sistem ABS. Sebaliknya, mereka menggunakan sistem Unified Braking System (UBS) yang sama seperti Combined Brake System (CBS) oleh Honda, di mana ia akan mengagihkan sedikit kuasa brek ke roda hadapan apabila brek belakang ditarik dengan kuat.

Apabila duduk di atas skuter ini, di hadapan pemandu terdapat panel instrumen LCD baru yang selain dapat memaparkan pelbagai informasi penting, juga boleh disambung kepada telefon pintar melalui Bluetooth untuk menunjukkan notifikasi panggilan, mesej, emel serta media sosial.

Kemudahan lain yang disediakan oleh Tricity 125 2022 adalah seperti sistem tanpa kunci, ruang simpanan bawah tempat duduk yang boleh memuatkan satu helmet, tangki bahan api 7.2 liter, tinggi tempat duduk 785 mm serta lampu jenis LED.