Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Bulan lepas, Lexus NX 2022 mula dibuka untuk tempahan. Dan ini, perincian lengkap serta spesifikasi tempatan bagi model berkenaan didedahkan pula. SUV generasi kedua ini ditawarkan dalam dua varian, NX 250 Luxury dengan enjin 2.5L dan NX 350 F Sport dengan enjin 2.4L turbocas.

Kini menggunakan platform Toyota New Global Architecture (TNGA) versi GA-K (turut digunakan oleh Toyota RAV4 dan Harrier, Lexus ES), NX mempunyai badan yang sedikit lebih besar — 4,660 mm panjang dan 1,865 mm lebar, dengan 20 mm lebih besar. Jarak antara roda pula 2,690 mm kini 30 mm lebih panjang berbanding model lama, dengan tinggi juga bertambah 5 mm. Rim 20-inci dan jejak yang lebih lebar juga menjadikannya lebih tegap.

Rekaan yang membezakannya adalah seperti gril “spindle” yang lebih tinggi dan tegak, percantuman DRL LED dengan kluster lampu utama (untuk kurangkan berat dan tampil lebih ringkas) serta profil yang kelihatan lebih lembut dan organik yang digabungkan dengan garis tajam yang sinonim dengan rekaan moden Lexus.

Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Dari sisi, garis badannya kini tidak lagi panjang ke belakang, sebaliknya setakat pemegang pintu belakang sahaja, kemudiannya dengan garis tingkap lebih tinggi. Menurut Lexus, ini akan memberikan rasa lebih padat. Garis bahagian bawahnya juga mengikut pendekatan ini, lebih pendek daripada kebanyakan kereta.

Perbezaan paling ketara mungkin di bahagian belakangnya, dengan logo besar LEXUS kelihatan lebih menonjol, dan tiada lagi logo L sebelum ini. Jalur lampu melintangnya juga, dengan bentuk L di sisi memberikan menampilan yang khusus.

Varian dengan enjin 2.5L NA menghasilkan 204 hp dan 243 Nm tork dari 4,000-5,000 rpm. Unit A25A-FKS ini diganding bersama transmisi automatik Direct Shift lapan-kelajuan (NX lama dengan 6AT) dan Dynamic Torque Control AWD. Pecutan 0-100 km/j dalam masa 9.1 saat sementara laju maksimum 200 km/j — enjin untuk pemanduan lancar.

Namun, enjin 2.4L turbo dengan janaan 275 hp dan 430 Nm dari 1,700 hingga 3,600 rpm pada F Sport tentunya lebih menarik. Unit T24A-FTS ini menggabungkan 8AT yang sama serta AWD sepenuh masa kawalan elektronik dan mencatatkan 0-100 km/j dalam masa 7 saat, dan laju maksimum yang sama 200 km/j.

Nisbah mampatan tinggi dan kecekapan thermal dalam enjin 2.4T, disertai dengan sudut injap dan silinder berkecekapan tinggi yang diperbesar memberikan pembakaran lebih pantas, menyumbang janaan kuasa lebih tinggi dan prestasi mesra alam.

Enjin turbo berkenaan juga menampilkan ciri suntikan minyak pusat Lexus yang pertama, yang mana petrol disuntik oleh penyuntik multi-lubang pada tekanan tinggi ke tengah kebuk pembakaran, menjadikan pembakaran optimum dan lengkap. Unit pengecas turbo kini berkecekapan tinggi dengan sistem penyejuk sendiri, yang menggunakan pam elektrik serta intercooler sejukan cecair.

NX 250 ada mod pemanduan Normal, Eco dan Sport, sementara varian F Sport mempunyai Normal, Eco, Sport S, Sport S+ dan Custom. Beza antara Sport S dan Sport S+ adalah yang kedua ini membolehkan larasan sistem Adaptive Variable Suspension (AVS) dan stereng kuasa elektrik lebih dinamik.

AWD sepenuh masa kawalan elektronik merupakan yang pertama bagi model Lexus. Agihan tork antara gandar depan dan belakang berbeza dari 75:25 hingga 50:50, bergantung kepada situasi, dan status akan dipaparkan.

F Sport turut menerima AVS dan penyerap hentak prestasi di depan dan belakang untuk karektor lebih sporty. Kedua-dua varian 250 dan 350 ini menggunakan rim 20-inci aloi dengan tayar 235/50, tetapi dengan penyudah yang berbeza — kelabu gelap bagi Luxury dan hitam berkilau untuk F Sport. Perbezaan lain F Sport adalah rekaan grilnya, bucu bampar depan yang 18 mm lebih rendah, bingkai gril hitam, perumah cermin sisi hitam, landasan bumbung hitam dan lencana F Sport di sisi.

Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Ruang dalaman pula mempamerkan perubahan yang lebih banyak. Antaranya, kini tiada lagi Remote Touch Controller yang bermasalah digunakan. Kokpitnya menerapkan konsep Tazuna yang dipertontonkan pada model LF-30 Electrified yang dipamer ketika Tokyo Motor Show 2019 — sebuah konsep yang “menghubungkan pemandu dengan kereta agar lebih memberi tumpuan kepada pemanduan”. Ini melibatkan penggunaan skrin 14-inci yang enam-inci lebih besar berbanding yang lama.

Skrin besar berkenaan dikelilingi beberapa tombol kawalan fizikal. Butang penghidup enjin dan pemilih mod pemanduan misalnya ditempatkan dalam kedudukan agar pemandu boleh mencapainya dengan mudah tanpa mengubah postur memandu mereka. Menurut Lexus, jumlah suis fizikal telah dikurangkan daripada 78 kepada 45, hanya untuk fungsi yang kerap digunakan.

Skrin baru itu juga membawa bersama sistem baru. Menu dipaparkan sebagai ikon lebih dekat dengan pemandu, dan tataletak skrin dibahagi kepada kawasan yang mengikut butiran maklumat berkaitan. Sambungan telefon melalui Android Auto dan Apple CarPlay; yang kedua adalah sambungan tanpa wayar, pertama untuk Lexus.

Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Touch Tracer Operation yang menggabungkan head-up display dengan suis sensor sentuh pada stereng juga memudahkan lagi pengguna. Ketika pemandu menyentuh butang stereng, panduan operasi dipaparkan pada HUD 10-inci (atau panel meter digital ketika HUD ditutup). HUD berkenaan menawarkan tiga mod dengan maklumat serta tataletak berbeza.

Dengan tiada lagi Remote Touch Controller, Lexus memasukkan pula ciri pengecas tanpa wayar Qi. Sistem bunyi pula Lexus Premium Sound System dengan amp Pioneer dan 10-pembesar suara, termasuk subwoofer berkapasiti besar.

Lantai ruang kargo pula 34 mm lebih panjang, memberikan peningkatan 14% ruang kargo kepada 520 liter. Ini boleh ditingkatkan lagi kepada 1,411 liter dengan 60:40 ketika kerusi belakang dilipat (dengan kuasa elektrik pada NX 250 Luxury). Pintunya ada ciri bukaan automatik dengan gerak kaki, melibatkan motor baru yang lebih pantas separuh daripada masa bukaan sebelum ini (empat saat kini) dan lebih senyap.

Lexus NX 2022 di Malaysia — spesifikasi dan perincian lokal, NX 250 Luxury, NX 350 F Sport, dari RM371k

Aspek keselamatan, NX lengkap dan meyakinkan. Ia hadir dengan Lexus Safety System+, yang termasuk ciri seperti Pre-Collision System (PCS), Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) dengan Stop & Go Function, Lane Keeping System (dengan Lane Tracing Assist dan Lane Departure Alert) serta Adaptive High-beam System (AHS). Kamera undurnya mempunyai pandangan panoramik dan ada tujuh beg udara termasuk untuk lutut pemandu.

Lapan pilihan warna ditawarkan, termasuk warna eksklusif untuk F-Sport, White Nova dan Heat Blue. Kabin F Sport boleh dipilih antara hitam sepenuhnya atau Flare Red.

Merupakan model CBU, Lexus NX 250 Luxury ini dijual pada harga RM370,888 sementara NX 350 F Sport pula pada harga RM389,888. Harga adalah atas jalan tidak termasuk insurans, termasuk cukai jualan, bermaksud serahan akan dilakukan selepas 30 Jun. Tempahan sudah dibuka.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required