Selang masa lebih panjang bagi LRT Laluan KJ, MRT Laluan Kajang mulai hari ini, untuk kerja naiktaraf tren

Selang masa lebih panjang bagi LRT Laluan KJ, MRT Laluan Kajang mulai hari ini, untuk kerja naiktaraf tren

Rapid KL telah mengumumkan selang masa bagi LRT Laluan Kelana Jaya dan MRT Laluan Kajang. Di mana mulai hari ini, 26 Mei 2022, selang masa yang lebih panjang dilaksanakan untuk kedua-dua perkhidmatan berkenaan. Ia adalah bagi membolehkan kerja-kerja naik taraf tren demi keselamatan dan keselesaan para penumpang.

Kekerapan bagi LRT Laluan Kelana Jaya kini adalah setiap empat minit untuk waktu puncak dan setiap tujuh minit bagi waktu bukan puncak. Ia dilaksanakan pada setiap Isnin hingga Jumaat. Manakala bagi hujung minggu dan cuti umum pula, kekerapan ketibaan tren adalah setiap tujuh minit untuk sepanjang hari. Sebelum ini, selang masa paling pendek yang pernah dilaksanakan ialah 2.5 minit untuk waktu puncak pada hari biasa.

Manakala bagi MRT Laluan Kajang pula, kekerapan ketibaan tren yang baharu ialah setiap enam minit untuk waktu puncak dan setiap 10 minit bagi bukan waktu puncak. Ia adalah untuk hari Isnin hingga Jumaat. Manakala kekerapan ketibaan tren setiap 10 minit sepanjang hari dilaksanakan untuk hujung minggu dan cuti umum. Sebelum ini, masa ketibaan tren adalah sekitar empat minit untuk waktu puncak pada hari biasa.

Semalam, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengumumkan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya sedang ditambah baik dengan kos peruntukan sebanyak RM800 juta untuk “mid-life refurbishment” melibatkan 28 set tren siri 818. Perkhidmatan terbabit akan menerima 19 set tren baharu menjelang suku keempat 2023. Langkah ini diambil bagi menangani isu tren bermasalah yang kerap berlaku sejak kebelakangan ini sehingga menjadi rungutan para pengguna.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required