Minggu lalu, Rapid KL telah memperkenalkan perkhidmatan bas ekspres baharu dari dari Stesen LRT/ MRT Pasar Seni ke Stesen LRT Universiti atau dari Stesen LRT KLCC ke Stesen LRT Wangsa Maju, sebagai mengurangkan kesesakan di stesen LRT pada waktu puncak.

Bas percuma itu akan membawa penumpang ke stesen LRT Universiti di kawasan Kg Kerinchi/Bangsar South dan dari Stesen LRT KLCC ke Stesen LRT Wangsa Maju, pada hari Isnin-Jumaat dari jam 4.30 petang hingga 7.30 malam.

Walau bagaimana pun, pengendali pengangkutan awam ini telah memperluaskan perkhidmatan bas ekspres secara percuma ini untuk waktu puncak pagi. Bermula hari ini (22 Jun) bus SH02 menggunakan laluan yang sama pada waktu puncak petang dari LRT/MRT Pasar Seni ke LRT Universiti. Manakala bas SH03 pula akan membawa penumpang dari Pasar Seni ke stesen LRT KLCC.

Klik untuk besarkan

Bas yang bergerak pada waktu puncak pagi akan berada di Pintu B di stesen MRT Pasar Seni dan kekerapannya selama 15 minit, bergantung pada keadaan trafik. Waktu operasi pada waktu pagi adalah dari jam 7.30 pagi hingga 9.30 pagi.

Pada minggu lalu juga, Perdana Menteri telah mengumumkan tambang percuma selama sebulan untuk rangkaian pengangkutan awam Rapid KL termasuk MRT, LRT, KL Monorel, Sunway BRT dan bas. Malahan tren KTM Komuter di sekitar Lembah Klang juga tidak mengenakan tambang dalam tempoh yang sama mulai 16 Jun 2022.