Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan terdapat dua siri nombor plat pendaftaran baharu yang bakal dibuka bidaan menerusi platform dalam talian, JPJ eBid.

Siri nombor plat terkini dari Perak, AMQ ini akan mula dibuka bidaan pada 13 Ogos 2022. Tempoh bidaan menerusi JPJ eBid adalah selama lima hari, dan berakhir jam 10 malam pada 17 Ogos. Seperti biasa, keputusannya akan dikeluarkan pada keesokan harinya, 18 Ogos 2022. Kini keseluruhan proses adalah secara dalam talian, dan pembida akan menerima sebarang perkhabaran (sama ada baik atau sebaliknya) menerusi e-mel.

Manakala siri nombor plat dari Sarawak pula, QCP, bakal dibuka bidaan bermula 20 Ogos ini dan berlangsung sehingga 10 malam pada 24 Ogos 2022. Keputusannya akan dikeluarkan sehari selepas bidaannya ditutup.

Sekarang ni lebih mudah mendapatkan siri plat nombor yang diingini tanpa menggunakan khidmat pihak ketiga (termasuk runner), malah boleh menjimatkan kos serta masa. Anda boleh rujuk artikel kami sebelum ini berkenaan dengan JPJ eBid termasuk cara-cara yang diperlukan untuk membida nombor pendaftaran yang diingini.