Hyundai Staria pertama kali dilancarkan untuk pasaran Malaysia pada Oktober 2021, dan sekarang hanya ditawarkan dalam satu varian sahaja, iaitu 2.2D Premium, berharga RM366,768 tidak termasuk insurans. Varian ini datang dengan tujuh tempat duduk, tetapi melalui gambar yang kami terima ini, nampaknya ia mungkin disertai oleh satu lagi varian 10 tempat duduk.

Selain daripada jumlah tempat duduk, model di dalam gambar ini juga didapati mempunyai senarai kelengkapan yang berbeza berbanding varian 2.2D Premium. Di dalamnya kelihatan pemain audio yang lebih ringkas dan bukannya skrin sesentuh lapan inci, butang kawalan pendingin hawa biasa dan penukar gear yang menggunakan tombol, bukannya suis/butang. Tempat duduk masih dibalut kulit dan panel instrumen masih menggunakan unit digital.

Bagi bahagian luarnya, gril hadapan yang besar itu mempunyai rekaan berbeza yang diwarnakan sama seperti badan, dan tidak menerima kemasan yang kelihatan mewah. Lampu hadapan juga nampak seperti unit halogen, dan bukannya LED seperti pada 2.2D Premium.

Berkenaan tempat duduk itu, model di dalam gambar ini mempunyai empat baris tempat duduk, dengan susunan 2-3-2-3 dan baris pertama mempunyai konsol tengah yang boleh dilipat. Pada bumbung masih terdapat corong pendingin hawa, tetapi kemasannya bukan Alcantara.

Kami masih tidak tahu enjin apakah yang menggerakkan model 10 tempat duduk ini, tetapi berkemungkinan ia adalah enjin sama, iaitu unit empat silinder diesel turbo 2.2 liter berkemampuan 177 PS dan tork 431 Nm, dipdankan bersama tranmsisi automatik untuk menghantar kuasa ke roda hadapan.

Dengan kelengkapan yang lebih ringkas dan lebih banyak tempat duduk, varian baru Staria ini mungkin ditawarkan untuk pelanggan yang mencari kapasiti penumpang lebih banyak tetapi tidak memerlukan ciri-ciri mewah seperti 2.2D Premium. Ia juga mungkin dijadikan sebagai pengganti Grand Starex yang mempunyai 11 tempat duduk.

Grand Starex diklasifikasikan sebagai kenderaan komersial dan sehingga kini masih dijual dalam versi Executive Plus berharga RM165,888. Kita perlu tunggu dan lihat bila Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) akan memperkenalkan varian baru Staria ini, dan lebih penting lagi, berapa harganya.