Pengedar rasmi jenama Hyundai di Malaysia, Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) menyatakan bahawa MPV bersaiz besar Grand Starex 11-tempat duduk masih tetap akan dijual dalam pasaran tempatan, walaupun model generasi baharu Hyundai Staria sudah dilancarkan di sini bulan lalu.

Menurut HSDM, ini kerana Staria hanya akan dipasarkan dalam versi paling mewah iaitu Staria Premium dengan konfigarasi tujuh-tempat duduk yang didakwa setaraf dengan MPV mewah dari Jepun, dan setiap unit MPV tersebut yang masuk ke Malaysia hanya akan dibuat di kilang Hyundai di Korea selepas ditempah oleh pelanggan.

Manakala untuk Starex, model berkenaan akan terus dijual di bilik pameran Hyundai di Malaysia dalam versi Grand Starex terkini bagi memenuhi permintaan pelanggan yang mahukan sebuah MPV dengan 11-tempat duduk dan lebih mampu milik.

Hyundai Grand Starex pasaran Malaysia ditawarkan dalam dua varian iaitu Executive Plus dan Executive Prime. Kedua-duanya varian tersebut dijana oleh enjin turbodiesel 2.5 liter empat-silinder berkuasa 170 PS dan tork maksima 441 Nm. Enjin berkenaan digandingkan dengan transmisi automatik lima-kelajuan dan memacu roda belakang.

Grand Starex Executive Plus dijual dengan harga atas jalan RM165,888 tanpa insurans, manakala varian tertinggi Executive Prime pula ditawarkan pada RM173,888.

Manakala bagi Staria Premium, HSDM menawarkan pelanggan dengan dua pilihan bergantung kepada waranti. Ia bermula dengan RM358,888 yang datang dengan waranti dua-tahun atau 50,000 km, dan RM368,888 sekiranya anda mahukan waranti lima-tahun/300,000 km bersama pakej servis percuma tiga-tahun/50,000 km. Kesemua angka yang dinyatakan ini adalah harga atas jalan tanpa insuran, bersama insentif pengecualian cukai jualan sehingga 30 Jun 2022.

Hyundai Staria Premiu pasaran Malaysia ini juga digerakkan dengan hanya satu pilihan rangkaian kuasa iaitu enjin 2.2 liter turbodiesel empat silinder berkuasa 177 PS dan tork maksima 431 Nm bermula 1,500 rpm sehingga 2,500 rpm, digandingkan dengan kotak gear automatik lapan kelajuan bersama pedal penukar gear, dan memacu hanya roda hadapan.

Kami sudah pun menguji Staria Premium ini sebelum ia dilancarkan pada bulan lalu, dan ulasan pandu uji berkenaan boleh anda baca pada PAUTAN INI.

GALERI: Hyundai Staria Premium pasaran Malaysia

GALERI: Hyundai Grand Starex 2020 pasaran Malaysia