Proton Exora 2023 – RM63k-RM70k, masih 1.6 Turbo CFE, OCH baharu, dua varian; Executive dan Premium

Proton Exora 2023 – RM63k-RM70k, masih 1.6 Turbo CFE, OCH baharu, dua varian; Executive dan Premium

Proton Exora 2023 secara rasminya telah dilancarkan pagi tadi. Tetapi memandangkan model kemaskini ini hanya melibatkan perubahan kecil, tiada sebarang majlis pelancaran bersama media dibuat (kami hanya menerima beberapa keping gambar rasmi bersama kenyataan media menerusi email) dan Proton hanya membuat pelancaran kecil-kecilan di salah sebuah pengedar mereka yang terletak di Kajang, Selangor.

Namun untuk mendapatkan gambaran sebenar model kemaskini 2023, jurugambar kami, Sherman Sim bergegas ke bilik pameran berkenaan untuk mendapatkan galeri penuh Proton Exora 2023 tersebut. Seperti yang diumumkan pagi tadi, Exora masih ditawarkan dalam dua varian berbeza, bermula dengan varian Executive dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM62,800, manakala varian tertinggi Premium pula berharga RM69,800.

Jika dibandingkan dengan model kemaskini terakhir MPV segmen-C ini iaitu Exora RC 2019, model 2023 ini adalah RM3,000 lebih mahal bagi kedua-dua varian. Jadi apa yang berbeza antara kedua-duanya? Proton Exora 2022 ini masih menerima enjin 1.6 liter Campro Turbo berkuasa 140 PS pada takat 5,000 rpm dan tork maksima 205 Nm bermula 2,000 hingga 4,000 rpm, digandingkan dengan kotak gear CVT automatik. Namun ia kini menerima hos penyejuk minyak (OCH) yang telah dipertingkat.

Proton Exora 2023 – RM63k-RM70k, masih 1.6 Turbo CFE, OCH baharu, dua varian; Executive dan Premium

Pada bahagian luar, kesemua perincian Exora 2023 ini masih nampak sama dengan dengan model 2019, kecuali gril hadapan yang kini telah menerima logo baharu Proton berbentuk bulat, begitu juga logo pada pintu tailgate belakang serta pada kesemua penutup tengah rim. Model Executive datang dengan perincian standard seperti lampu halogen, rim 16 inci dengan kemasan perak dan rekaan sama seperti sebelum ini serta cermin sisi lipat secara manual.

Bagi membezakannya dengan varian Executive, Exora Premium diberikan penggayaan luaran lebih sporty dengan menampilkan lampu nyalaan siang LED, rim 16-inci kemasan dua-tona, kemasan berwarna hitam pada bumbung dan perapi tambahan pada pintu tailgate, serta kit badan yang terdiri dari skirt sisi dan spoiler belakang.

Pada bahagian dalaman pula Exora 2023 turut menerima logo baharu Proton pada roda stereng. Manakala perincian lain dalam kabin masih sama seperti sebelum ini, termasuk susunan tempat duduk 2-3-2 tempat duduk baris kedua yang boleh dilipat 60:40 dan baris ketiga 50:50.

Proton Exora 2023 – RM63k-RM70k, masih 1.6 Turbo CFE, OCH baharu, dua varian; Executive dan Premium

Bagi model Executive, ia menerima kelengkapan standard seperti roda stereng urethane, balutan fabrik, pendingin hawa manual dengan corong di belakang dan penapis kabin N95, serta pemain audio biasa dengan sambungan Bluetooth disambungkan kepada empat pembesar suara.

Manakala bagi varian Premium, ia kini menerima upholsteri leatherette penuh, berbanding semi-leatherette pada model 2019. Selain itu, varian paling tinggi ini turut diberikan roda stereng kulit dengan butang kawalan pelbagai fungsi, perehat tangan pada tempat duduk baris pertama dan kedua serta penghadang cahaya matahari (sun visor) untuk pemandu dan penumpang hadapan.

Exora Premium 2023 ini juga dilengkapkan dengan sistem infotainmen menampilkan skrin sesentuh tujuh inci dengan sistem Global Key User Interface (GKUI) yang mempunyai kawalan suara “Hi Proton” dan sambungan internet 4G melalui kad eSIM. Sistem ini turut menyediakan fungsi lain termasuk stream muzik, navigasi langsung, sambungan kepada telefon pintar, mirroring untuk Android serta Wi-Fi hotspot.

Bagi sistem keselamatan, Exora 2023 ini diberikan sistem kawalan kestabilan elektronik (ESC) secara standard untuk kedua-dua varian. Sistem lain tidak berubah di mana kedua-dua varian berkenaan diberikan dua beg udara, sistem brek ABS bersama EBD, dua penderia undur serta lampu isyarat berhenti kecemasan. Varian Premium diberikan tambahan kamera undur.

Lima warna ditawarkan untuk Exora baharu ini iaitu Snow White, Indiana Grey, Rosewood Maroon, Ruby Red dan Cocoa Grey. Setiap pembelian datang dengan jaminan pengeluar selama lima tahun atau 150,000 km, pakej servis dengan kos upah percuma tiga kali serta pakej data selama lima tahun (1 GB setiap bulan).

GALERI: Proton Exora Premium 2023

GALERI: Proton Exora Executive 2023

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 

Comments

 

Add a comment

required

required