Sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia Peringkat Negeri Selangor, Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik PDRM menawarkan pengurangan bayaran saman trafik sehingga 50% bagi kesalahan terpilih selama tiga hari bermula 19 hingga 21 Ogos 2022 yang berlangsung di tapak karnival perkarangan Stadium Shah Alam, Selangor.

Bayaran saman hanya boleh dilakukan di kaunter yang akan dibuka di tapak acara tersebut bermula jam 9 pagi hingga 4 petang. Selain itu, diskaun yang sama turut ditawarkan sekiranya anda membayarnya di kaunter bayaran saman trafik di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam dalam tempoh tiga hari ini.

Walau bagaimana pun, menurut PDRM, pengurangan saman trafik ini tidak ditawarkan bagi kesalahan kemalangan, memotong secara merbahaya, menggunakan lorong kecemasan, tidak mematuhi isyarat lampu merah, memotong di garisan berkembar, kesalahan yang dikategorikan tidak boleh dikompaun, kesalahan yang berstatus perbicaraan, kesalahan berkaitan kenderaan berat, dan kesalahan ubahsuai ekzos kenderaan.