Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) hari ini telah mengadakan satu majlis sambutan pengeluaran motosikal syarikat yang kelima juta, sejak ia ditubuhkan pada tahun 1979. Pencapaian ini turut disambut dengan pengguna apabila HLYM mengeluarkan model 135LC Fi edisi khas yang dipanggil sebagai 5MRO Malaysian Edition.

Model istimewa ini hanya akan dikeluarkan sebanyak 5,000 unit, dan dijual pada harga RM9,198 tidak termasuk insurans, dan ini bersamaan dengan RM700 lebih tinggi berbanding harga terkini 135LC Fi SE. Ia akan mula berada di wakil pengedar HLYM pertengahan Oktober nanti.

Menggunakan 135LC Fi SE sebagai asas, model istimewa ini dicat dengan grafik khas yang menggabungkan warna jalur gemilang serta reka corak dinding Masjid Negara. Selain kunci cakera, pembeli 135LC Fi 5MRO Malaysian Edition ini juga akan menerima jaket bomber khas serta sijil pengesahan ketulenan motosikal.

Disebabkan model ini menggunakan 135LC Fi SE sebagai asas, ia datang dengan bakul barangan di bahagian pemegang, dan di situ juga anda boleh melihat terdapat lencana yang diukir dengan nombor yang sama dengan kerangka, bermula dari 5000000, dan mengikut turutan sehingga keluaran yang ke 5,000.

Spesifikasi model ini sama sahaja seperti 135LC Fi SE biasa, bermula dengan enjin satu silinder SOHC suntikan bahan api 135 cc, bersama transmisi empat kelajuan tanpa tuil klac tangan, menghasilkan 12.5 hp pada 8,000 rpm, dan tork maksimum 12.2 Nm.

Kelengkapan lainnya adalah termasuk brek cakera depan dan belakang, soket pengecas USB, pemula enjin elektrik, lampu LED depan dan belakang, meter jenis digital serta tangki bahan api berkapasiti 4.6 liter.