Honda Monkey 125 2023 diperkenal – gaya lebih retro

Honda Monkey 125 2023 diperkenal – gaya lebih retro

Honda telah memperkenalkan Monkey 2023 di Eropah. Motosikal yang diletakkan dalam kategori “fun bike” ini kali terakhir diberi peningkatan pada tahun 2021, di mana pada waktu itu, ia menerima transmisi lima kelajuan serta beberapa peningkatan lain.

Sekarang bagi model tahun 2023, apa yang diubah cumalah penampilannya sahaja. Warna baru Pearl Shining Black, Banana Yellow dan Pearl Nebula Red itu sekali pandang mungkin nampak sama, tetapi sebenarnya jika diperhatikan, coraknya adalah berlainan dan kerangka serta lengan ayun juga diwarnakan sama (bukan lagi hitam).

Honda mahu menerapkan lebih lagi gaya Monkey 60-an pada model baru ini, dan ia membawa kepada tempat duduk yang dibalut dengan kain bercorak tartan klasik serta jahitan bersilang. Warna tempat duduk ini adalah mengikut warna badan motosikal dan yang paling menyerlah adalah warna merah.

Honda Monkey 125 2023 diperkenal – gaya lebih retro

Kelengkapan teknikal masih lagi sama, bermula dengan enjin silinder penyejukan udara 124 cc PGM-Fi, digabungkan bersama transmisi lima kelajuan, menghasilkan 9.25 hp pada 6,750 rpm dan 11 Nm tork pada 5,500 rpm. Bermula tahun 2021, enjin ini telah dipadankan bersama catalytic converter serta salur udara yang direka semula, supaya ia dapat mematuhi tahap emisi Euro 5.

Kelengkapan lain Monkey 125 2023 adalah termasuk fork USD dengan jarak gerak 100 mm, dua penyerap hentak di belakang, cakera brek tunggal 220 mm di hadapan dan 190 mm di belakang (ABS), rim 12 inci yang dibalut tayar 120/80 di hadapan dan 130/80 di belakang, tangki bahan api berkapasiti 5.6 liter serta berat keseluruhan 104 kg.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 

Comments

 

Add a comment

required

required