Dasar Pembangunan Jalan dan Lebuhraya 2030 bakal dilancar bagi capai infrastruktur jalan berdaya tahan

Dasar Pembangunan Jalan dan Lebuhraya 2030 bakal dilancar bagi capai infrastruktur jalan berdaya tahan

Tidak lama lagi, kerajaan menerusi Kementerian Kerja Raya (KKR) bakal melancarkan Dasar Pembangunan Jalan dan Lebuhraya 2030 selain sedang menyediakan Dasar Penyelenggaraan Infrastruktur Negara 2030. Ia bertujuan bagi mencapai pembangunan mampan menerusi infrastruktur jalan yang berdaya tahan.

Menurut Menteri KKR Datuk Seri Fadillah Yusof, bagi menjayakan dasar terbabit, semua pihak yang berkaitan perlu bekerja secara kolaboratif dan menggembleng usaha dalam membina infrastruktur yang berdaya serta mampan, laporan Bernama.

“Jalan yang akan dibina perlu disepadukan dengan sistem lain seperti lembangan sungai, penggunaan tanah, dan pembangunan di sekelilingnya. Oleh itu, terdapat keperluan untuk menerima pakai kriteria Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) bagi mengurangkan risiko kerosakan yang meluas kepada infrastruktur kita, sekiranya berlaku bencana alam.

“Justeru, saya amat berharap supaya dapatan daripada persidangan ini boleh digunakan dalam penggubalan dasar serta dokumen yang sedang dan akan disediakan pada masa akan datang,” katanya dalam ucapan perasmian Persidangan dan Pameran Jalan Malaysia (MRC) Ke-11 serta Kongres Persekutuan Jalan Antarabangsa (IRF) Rantau Asia-Pasifik Ke-4 di PWTC semalam.

Beliau turut memaklumkan bahawa KKR akan memulakan persiapan untuk Pelan Pembangunan Rangkaian Lebuhraya bagi Sabah dan Sarawak yang akan dilancarkan pada 2025.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required