Dalam majlis pelancaran Lebuhraya DASH sebentar tadi, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk penstrukturan semula kadar tol di empat buah lebuhraya di Lembah Klang.

Keputusan ini dibuat oleh jemaah menteri pada 3 November 2021 yang telah bersetuju dengan cadangan penstrukturan semula empat buah syarikat konsesi di bawah kendalian PROLINTAS, selain pada 18 Mei 2022 telah bersetuju dengan cadangan pengumuman awal pengurangan kadar tol.

“Sebagai tanda keprihatinan, kerajaan bersetuju untuk menstrukturkan semula enam buah konsesi lebuhraya iaitu bagi mengurangkan kadar tol di lebuhraya berkenaan. Empat lebuhraya terbabit ialah Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA) dan Lebuhraya Lingkaran Penyuraian Trafik Kajang (SILK), di mana kadar tolnya akan dikurangkan bermula 20 Oktober ini.

“Manakala Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) dan Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA) di bawah kumpulan IJM Corporation Berhad juga akan terbabit dengan pengurangan kadar tol berkuatkuasa 1 Januari 2023,” kata Ismail Sabri.

Tambah beliau lagi, kadar pengurangan tol bagi lebuhraya berkenaan adalah sebagai tanda keprihatinan kerajaan terhadap rakyat.

“Melalui penstrukturan baharu ini, kerajaan juga telah menjimatkan kira-kira RM8.8 bilion dalam bentuk pampasan yang sepatutnya dibayar kepada syarikat konsesi yang terlibat. Di samping itu, pengguna lebuhraya juga bakal menikmati kadar tol yang lebih rendah bagi meringankan beban kos sara hidup,”katanya lagi.

Walau bagaimana pun, pengurangan kadar tol bagi kesemua lebuhraya terbabit belum diumumkan secara terperinci. Nantikan perkembangan selanjutnya dari syarikat konsesi lebuhraya terbabit.