Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) hari ini mengumumkan Y16ZR akan ditawarkan dalam tiga warna baru, iaitu Glacier White, Phantom Neon dan Flaming Silver bermula esok di wakil pengedar sah mereka. Harga yang dikeluarkan adalah RM11,118 tidak termasuk insurans dan cukai jalan.

Di antara tiga warna baru ini, Flaming Silver tampil lebih menyerlah dengan rim yang berwarna oren, sementara Glacier White dan Phantom Neon pula menggunakan rim hitam. Setiap pembelian Y16ZR juga datang dengan jaminan dua tahun atau 20,000 km, serta kunci cakera brek secara percuma.

Bahagian lain motosikal ini tidak diubah, dan masih sama seperti waktu ia dilancarkan kali pertama untuk pasaran negara kita Mac 2021 lalu, termasuk enjin, iaitu unit satu silinder 155 cc, suntikan bahan api, SOHC dengan VVA, yang digabungkan bersama transmisi enam kelajuan (klac slip & assist) untuk menghasilkan kuasa 17.7 hp pada 9,500 rpm dan 14.4 Nm tork pada 8,000 rpm.

Lampu utama Y16ZR menggunakan jenis LED, sementara kemudahan berteknologi lain yang disediakan adalah termasuk sistem kunci pintar, butang kill switch, lampu memotong (pass light) serta meter digital LCD yang dapat memaparkan semua informasi dengan terang termasuk kelajuan, tahap rpm serta kedudukan gear.

Kelengkapan lain pada Y16ZR adalah seperti brek cakera hadapan dan belakang (angkup dua piston pada roda hadapan), tangki bahan api 5.4 liter, tayar 90/80 di hadapan dan 120/70 di belakang serta soket pengecas 12V.