Selepas dilancarkan untuk pasaran Vietnam Disember tahun lalu sebagai Exciter serba baru, kini model sama yang dikenali sebagai Y16ZR sudah sedia dijual di Malaysia. Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) melancarkan model ini pada harga RM10,888 tidak termasuk insurans dan cukai jalan.

Hampir keseluruhan bahagian motosikal ini adalah baru tetapi yang utama adalah enjinnya yang kini menggunakan unit sama seperti R15 dan MT-15, iaitu unit satu silinder 155 cc, suntikan bahan api, SOHC dengan Variable Valve Actuation (VVA), yang digabungkan bersama transmisi enam kelajuan (klac slip & assist) untuk menghasilkan kuasa 17.7 hp pada 9,500 rpm dan 14.4 Nm tork pada 8,000 rpm. Jumlah kuasa ini bagaimanapun sedikit kurang berbanding R15 yang mencatat 19 hp dan 14.7 Nm tork.

Selain itu, perubahan yang boleh dilihat jelas adalah penampilan, di mana semua panel badan Y16ZR ini adalah serba baru, dilengkapi lampu jenis LED dengan nyalaan utama di bahagian atas, DRL di bahagian bawah dan penunjuk arah di bahagian tepi. Rekaan lampu belakang juga adalah baru dan dikatakan mendapat inspirasi daripada model sports YZF-R1.

Pergi kepada bahagian meter, Y16ZR VVA menggunakan unit digital LCD baru yang dapat memaparkan semua informasi dengan terang termasuk kelajuan, tahap rpm serta kedudukan gear. Pada bahagian butang kawalan di pemegang, selain fungsi biasa, penunggang juga disediakan dengan butang kill switch serta lampu memotong (pass light).

Disebabkan semua panel badan model ini adalah serba baru, tempat duduknya direka semula, dengan mempunyai bentuk yang lebih sporty. Di bawahnya, terdapat tangki bahan api yang lebih besar berbanding Y15ZR, iaitu 5.4 liter.

Selain enjin, prestasi Y16ZR VVA ini turut dipertingkat dengan angkup brek dua piston pada roda hadapan sementara fork hadapan pula ditala semula untuk menjadi lebih tinggi 10 mm (kini 100 mm). Monoshock belakang pula didatangkan dengan pelindung baru.

Selain daripada peningkatan yang dinyatakan di atas, Y16ZR VVA masih lagi menggunakan kelengkapan lain seperti rim 17 inci dengan tayar 90/80 di hadapan dan 120/70 di belakang, serta brek cakera belakang.

Melalui pelancaran ini, HLYM menjadikan Malaysia antara yang terawal menerima model ini sementara negara lain seperti Indonesia dan Thailand yang sebelum ini kerap menjadi yang terawal masih belum mendapat model Y16ZR/Exciter VVA ini.

Walaupun dengan ketibaan ini Y16ZR ini, HLYM masih akan menjual Y15ZR pada masa yang sama. Y16ZR diletakkan sebagai satu model yang terletak lebih tinggi dan ia ditawarkan dalam tiga warna iaitu kuning, kelabu dan biru. Istimewa bagi 5,000 pembeli pertama, HLYM akan memberikan sarung kunci khas Royal Selangor secara percuma.