Pasti semua mengetahui bahawa 19 November 2022 telah diumumkan sebagai tarikh bakal berlangsungnya Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15), lebih kurang dua minggu saja lagi. Tapi sudahkan anda menyemak pusat mengundi anda? jika belum, anda boleh semak menerusi laman web MySPR Semak untuk mengetahui stesen mengundi anda.

Bukan itu sahaja, kini MySPR Semak juga menunjukkan masa yang digalakkan untuk keluar mengundi, seperti yang ditunjukkan pada foto di bawah ini. Jadi lebih mudah buat anda merancang masa untuk keluar mengundi pada tarikh berkenaan. Menerusi jadual yang dipaparkan, juga disenaraikan pusat dan saluran saluran mengundi serta maklumat DUN/Parlimen. Juga disediakan butang untuk anda mencetak maklumat tersebut untuk simpanan.

Selain itu, bagi anda yang mengundi di luar kawasan tempat anda bermastautin, mungkin di kampung halaman, pastikan anda memeriksa kondisi kenderaan anda sebelum memulakan perjalanan. Jika kenderaan anda menghampiri tempoh servis yang berikutnya, anda boleh berbuat demikian sebelum balik mengundi.


Contoh waktu yang digalakkan untuk keluar mengundi menerusi laman web mySPR Semak (atas); juga pastikan kenderaan anda berada dlaam kondisi yang baik untuk memulakan perjalanan jika anda mengundi di negeri lain

Atau pun, jika tempoh servis masih lambat lagi, jangan lupa untuk periksa minyak enjin, keadaan pad brek, radiator dan coolant – pastikan semuanya berada pada tahap yang baik. Jika ada sebarang kerosakan, masih sempat untuk diperbaiki agar ia tidak menganggu kelancaran perjalanan anda kelak.

Jangan lupa juga untuk memeriksa kondisi bateri dan tayar kenderaan. Jika ia perlu ditukar, jangan kedekut duit untuk menukarkannya demi keselamatan anda juga. Jika tayar masih berada dalam kondisi baik, anda mungkin boleh melakukan penjajaran ( alignment) dan pengimbangan (balancing), serta jangan lupa pam tayar juga (jika diperlukan). Sekarang ini pula musim hujan, jadi bab tayar sangat penting dan perlu dititikberatkan atas dasar keselamatan bersama.

Dan jangan lupa juga untuk pastikan kad tambah nilai Touch ‘n Go atau e-wallet masih berbaki dan mencukupi untuk membayar tol. Sila rancang perjalanan anda, pastikan kesihatan ‘mengizinkan’ untuk anda memandu, amalkan pemanduan berhemah dan berhati-hatilah di jalan raya.