Seorang lelaki berusia 24-tahun mengalami cedera parah ketika kereta yang dipandu melanggar pembahagi jalan, menyebabkannya tercampak keluar daripada kenderaan dan jatuh ke dalam gaung 10 meter, lapor Buletin TV3.

Kejadian berkenaan berlaku di Jalan Bangi Avenue di Bangi, Selangor. Enam orang petugas penyelamat dan sebuah kenderaan bombo dikerah ke tempat kejadian, menurut Ketua Jabatan Bomba Selangor, Zulfikar Jaffar. Mangsa kemudiannya berjaya diselamatkan dan dibawa naik dari gaung berkenaan dan diletakkan di bawah pemerhatian petugas medikal untuk rawatan lanjut.

Melihat kepada kejadian pemandu tercampak keluar ini, ia boleh dihindari sekiranya tali pinggang keselamatan digunakan. Posisi duduk yang betul juga akan membantu menghindari kecederaan parah sekiranya berlaku kemalangan. Jadi, jadikan tabiat untuk sentiasa memakai tali pinggang keselamatan ketika berada di dalam kenderaan.

Juga, jangan menipu dengan menggunakan kepala tali keledar palsu semata-mata untuk menyenyapkan bunyi amaran ketika tidak menggunakan tali keledar tersebut. Semua ini direka dan diwajibkan penggunaannya hanya untuk satu sebab: menyelamatkan nyawa anda sekiranya berlaku kemalangan. Bukan untuk tujuan atau kepentingan orang lain melainkan diri kita sendiri.

Penumpang belakang juga sepatutnya memanfaatkan ciri berkenaan. Bagaimanapun, pemerhatian oleh Institut Keselamatan Jalanraya Malaysia (MIROS) pada 2021 mendapati penggunaan tali keledar belakang masih rendah, iaitu pada kadar 11%. Ini sangat penting kerana pemandu berdepan risiko dua kali ganda untuk mati sekiranya penumpang di belakang mereka terpelanting ke depan dalam kemalangan.