Triumph Street Triple 765 2023 terima peningkatan prestasi, rupa – versi Moto2 Edition terhad 765 unit

Triumph Street Triple 765 2023 terima peningkatan prestasi, rupa – versi Moto2 Edition terhad 765 unit

Triumph telah memperkenalkan Street Triple 765 2023, yang menerima pelbagai peningkatan hasil daripada pengalaman pengeluar dari United Kingdom itu dalam perlumbaan Moto2. Model naked tersebut sekarang ditawarkan dalam tiga versi, bermula dari Street Triple R, Street Triple RS dan Street Triple Moto2 Edition.

Sementara enjin tiga silinder sebaris 765 cc pada 765 R menghasilkan kuasa 118.4 hp pada 11,500 rpm, dua versi yang lebih tinggi, iaitu 765 RS dan 765 Moto2 dijadikan lebih berkuasa dengan kemampuan 128.2 hp pada 12,000 rpm. Tork semua tiga versi Street Triple ini adalah 80 Nm pada 9,500 rpm.

Sebagai padanan kepada enjin yang telah dipertingkat ini, kotak gear enam kelajuan pada model ini turut dinaik taraf, dengan nisbah gear lebih pendek, untuk pecutan yang lebih pantas. Quickshifter diberikan standard, bersama klac jenis slip and assist kepada semua tiga versi Street Triple ini.

Triumph Street Triple 765 2023 terima peningkatan prestasi, rupa – versi Moto2 Edition terhad 765 unit

Di bahagian kokpit, versi RS dan Moto2 menerima panel instrumen TFT lima inci berwarna penuh baru, yang selain memaparkan informasi penting, juga boleh menunjukkan masa pusingan dalam litar dan disambungkan kepada telefon pintar melalui aplikasi MyTriumph. Versi R masih menggunakan panel LCD.

Selain empat mod tunggangan (Road, Rain, Sport dan Rider) yang disediakan pada Street Triple 2023 ini, versi RS dan Moto2 ditambah dengan satu lagi mod iaitu Track. Pemetaan penyampaian kuasa, ABS dan kawalan cengkaman yang lebih dinamik disediakan melalui mod Road, Sport dan Track, sementara mod Rain pula menghadkan kuasa kepada 100 PS sahaja.

Keseluruhan panel badan Street Triple 2023 ini adalah baru, dan ini termasuk tangki bahan api 15 liternya (kurang dua liter berbanding sebelum ini). Semua lampu pada model ini menggunakan jenis LED, sementara panel bawah enjin hanya diberi kepada versi RS dan Moto2 sahaja.

Penutup tempat duduk belakang diberi hanya bagi versi RS dan Moto2, dan ini dijadikan lebih eksklusif bagi versi Moto2 dengan panel-panel gentian karbon termasuk penghadang lumpur hadapan, panel tepi, kemasan pada lampu serta panel bawah enjin.

Hanya 765 unit Street Triple 765 Moto2 Edition akan dikeluarkan oleh Triumph untuk seluruh dunia, menjadikan ia sebagai Street Triple paling eksklusif setakat ini, dan nombor keluarannya diukir atas bahagian tengah pemegang.

Pada bahagian suspensi, model asas R mendapat unit boleh laras yang terdiri daripada fork USD 41 mm SFF-BP dan monoshock Showa, sementara RS dinaik taraf dengan fork USD Showa BPF 41 mm (juga boleh laras sepenuhnya). Pergi ke tahap lebih tinggi, versi Moto2 mendapat fork Ohlins NIX30 di hadapan. Monoshock RS dan Moto2 adalah unit Ohlins STX40 boleh laras sepenuhnya.

Sistem brek menggunakan unit daripada Brembo, dengan R mendapat angkup empat piston M4.32, manakala RS dan Moto2 dinaik taraf dengan unit Stylema empat piston. Bagi berat, versi R mencatat 189 kg sementara RS dan Moto2 satu kilogram lebih ringan (lengkap dengan semua minyak dan pelincir).

Street Triple R 2023 ditawarkan dalam dua skema warna iaitu Silver Ice/Storm Grey/Yellow graphics dan Crystal White/Storm Grey/Lithium Flame, sementara RS disediakan dalam tiga warna iaitu Silver Ice/Baja Orange/Storm Grey, Carnival Red/Carbon Black/Aluminium Silver dan Cosmic Yellow/Carbon Black/Aluminium Silver.

Versi paling tinggi, iaitu Moto2 disediakan dalam penampilan lebih istimewa dengan pilihan dua warna bertemakan lumba, iaitu Triumph Racing Yellow/Aluminium Silver atau Crystal White/Triumph Racing Yellow.

GALERI: Triumph Street Triple 765 Moto2 Edition 2023

GALERI: Triumph Street Triple 765 RS 2023

GALERI: Triumph Street Triple 765 R 2023

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required