Yamaha telah memperbaharui barisan motosikal sport touring mereka, yang termasuk Niken GT, Tracer 7, Tracer 7 GT serta Tracer 9 bagi model keluaran tahun 2023. Walaubagaimanapun, satu yang lebih istimewa adalah pengenalan Tracer 9 GT+, yang diangkat sendiri oleh Yamaha sebagai motosikal paling maju pernah mereka hasilkan.

Tracer 9 GT+ adalah motosikal produksi pertama Yamaha yang mendapat ciri Adaptive Cruise Control (ACC), membolehkan motosikal meluncur sendiri mengikut kelajuan yang ditetapkan dan mengawal jarak dengan kereta hadapan (beberapa tetapan jarak disediakan). Sistem ini menggunakan teknologi radar dan disambung kepada Inertia Measurement Unit (IMU).

Menurut Yamaha, ACC pada Tracer 9 GT+ ini adalah antara yang termaju di dalam industri dan dapat mengurangkan risiko perlanggaran kerana ia turut dihubungkan kepada sistem brek melalui ciri Brake Control (boleh on/off), Unified Brake System (pembahagian kuasa brek antara depan dan belakang) dan Engine Braking.

Selain daripada itu, ACC pada Tracer 9 GT+ ini juga dihubungkan kepada suspensi elektronik Kayaba motosikal untuk mengawal stabiliti serta quickshifter, sekaligus membolehkan penunggang melakukan tukaran gear tanpa menarik klac semasa ACC sedang berfungsi.

Panel paparan pada Tracer 9 GT+ turut diubah, dengan sekarang ia menggunakan unit TFT warna penuh tujuh inci, yang juga boleh disambungkan kepada telefon pintar dan navigasi Garmin (memerlukan yuran langganan). Tracer 9 GT 2023 pula masih menggunakan panel paparan TFT 3.5 inci yang terpisah.

Beberapa bahagian lain pada 9 GT+ turut dinaik taraf berbanding 9 GT biasa, termasuk cakera brek belakang lebih besar (267 mm berbanding 245 mm), soket USB-A, suis baru pada pemegang, takung minyak brek lutsinar/smoked, serta balutan tempat duduk baru.

Bagi 9 GT biasa, tidak banyak peningkatan yang dibuat selain penampilan. Walaupun tidak mempunyai ACC, ia masih mendapat ciri canggih lain yang sama seperti 9 GT+ seperti Traction Control, Slide Control, Lift Control, Brake Control, suspensi semi aktif, quickshifter, keseluruhan lampu LED termasuk lampu membelok dan pemanas tangan.

Pakej penggerak 9 GT masih sama seperti sebelum ini dan turut digunakan pada 9 GT+, iaitu unit tiga silinder sebaris 890 cc bersama transmisi enam kelajuan, menghasilkan 119 PS pada 10,000 rpm dan 93 Nm tork pada 7,000 rpm. Tangki bahan api 9 GT berkapasiti 18 liter, manakala 9 GT+ mendapat ekstra satu liter menjadi 19 liter.

GALERI: Yamaha Tracer 9 GT 2023

GALERI: Yamaha Tracer 9 GT+ 2023