Lucid Gravity 2024 ditunjuk dalam teaser – SUV EV mewah dengan jarak gerak lebih dari Tesla Model X

Lucid Gravity 2024 ditunjuk dalam teaser – SUV EV mewah dengan jarak gerak lebih dari Tesla Model X

Selepas memperkenalkan kepada dunia Lucid Air, pengeluar kenderaan elektrik mewah yang berpusat di California, Lucid Motors kini bersedia untuk melancarkan model kedua mereka. Dipanggil sebagai Gravity, model tersebut akan menjadi SUV pertama jenama itu, dengan pelancaran yang dirancang berlaku pada tahun 2024 dan pembukaan tempahan pada tahun 2023 di Amerika Syarikat.

Berdasarkan gambar yang diberi, Gravity akan menggunakan konsep rekaan sama seperti Air, dengan termasuk jalur lampu penuh di bahagian hadapan, menyambungkan lampu utamanya yang nipis. Bukaan udara di bucu dan bawah bampar juga hampir sama seperti Air, tetapi ia dibentukkan semula supaya berpadanan dengan tinggi serta kemasan SUV tersebut.

Di bahagian belakang juga terdapat satu lagi jalur lampu penuh, melalui tulisan Lucid yang berada di tengah. Atas padanya terdapat spoiler bumbung besar yang bersambung dengan d-pillar dan tertulis nama modelnya. Bentuk keseluruhan Gravity nampak seperti lebih berpetak, tetapi syarikat itu mendakwa ia adalah lebih aerodinamik berbanding SUV lain di dunia.

Lucid juga turut menyatakan bahawa SUV mereka “boleh memenuhi sebarang keperluan dan gaya hidup,” dengan tetapan tempat duduk dua atau tiga baris yang boleh memuatkan sehingga tujuh penumpan. Bumbung panoramik besar disediakan pada SUV ini, dan ia juga akan mendapat panel paparan Glass Cockpit generasi baru yang dikuasakan oleh perisian Lucid UX terbaru.

Berkenaan penggeraknya, Lucid masih belum mendedahkan sebarang perincian, tetapi mendakwa Gravity dapat memberikan prestasi seperti supercar dan menawarkan jarak gerak “lebih daripada model lain dalam pasaran,” kecuali Air.

Ia dijangka mendapat pilihan penggerak sama seperti sedan itu, termasuk tetapan motor tunggal, dua atau tiga, dipadankan bersama pek bateri berkapasiti antara 88 hingga 118 kWh. Model Air sekarang ini menyediakan jarak gerak yang paling jauh bagi EV yang diiktiraf oleh United States Environmental Protection Agency, dengan catatan 840 km.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required