Bagi penggemar filem aksi, nama Mission: Impossible bukanlah sesuatu yang asing dengan kini sudah mencapai enam siri sejak yang pertama keluar pada tahun 1996, dan watak utama Ethan Hunt yang dimainkan oleh Tom Cruise (juga penerbit filem ini).

Tahun depan, satu lagi siri filem ini akan ditayangkan kepada umum, dengan tajuk Mission: Impossible Dead Reckoning Part One dan kita boleh melihat sedutan awalnya melalui beberapa video yang dikeluarkan oleh Paramount Pictures.

Menambahkan lagi keterujaan, syarikat pengeluar filem itu turut menunjukkan rakaman di sebalik tabir Tom Cruise sendiri membuat aksi yang didakwa sebagai “aksi terbesar dalam sejarah filem.” Ini adalah antara langkah yang diambil untuk mengatasi tahap aksi lagak ngeri yang dilakukan sebelum ini dan memuaskan penonton.

Tom Cruise memang diketahui suka melakukan aksi lagai ngeri sendiri dan dalam filem ini juga sama. Kita boleh melihat betapa sukarnya beliau melalui pelbagai latihan termasuk lompatan udara (base jump) dan juga motocross.

Aksi paling mendebarkan adalah Tom Cruise melompat motocross yang ditunggang ke arah gaung, terbang bebas buat seketika dan menarik payung terjun untuk mendarat ke tanah dengan selamat. Yakin dengan latihan yang dibuat sebelumnya, segalanya berjalan lancar tanpa sebarang insiden.

Aksi sebegini memang bukan calang-calang bagi seorang “pelakon.” Satu tahap hormat baru untuk Tom Cruise.