BMW X7 facelift G07 tiba di M’sia dalam versi xDrive40i Pure Excellence hibrid ringkas, harga RM654,800

BMW X7 facelift G07 tiba di M’sia dalam versi xDrive40i Pure Excellence hibrid ringkas, harga RM654,800

BMW Malaysia mengumumkan bahawa X7 facelift G07 kini sudah tiba di Malaysia. Kali terakhir diberikan peningkatan pada tahun lepas, model Sports Activity Vehicle (SAV) terbesar jenama itu sekarang ditawarkan dalam versi xDrive40i Pure Excellence enam tempat duduk.

Perubahan pada bahagian luar antaranya termasuk pada bahagian gril, lampu utama LED, bampar hadapan serta lampu belakang. Kemudiannya di bahagian dalam, ia menerima BMW Curved Display yang termasuk skrin instrumen 12.3 inci serta skrin sesentuh infotainmen 14.9 inci secara standard. Bentuk corong pendingin hawa juga diubah.

Kemasan kayu yang digunakan untuk model pasaran Malaysia dipanggil sebagai ‘Lindenwood Fineline’ sementara lapik bumbung pula menggunakan M Headliner ‘Alcantara’. Turut disediakan adalah jalur lampu suasana di sekeliling kabin.

BMW X7 facelift G07 tiba di M’sia dalam versi xDrive40i Pure Excellence hibrid ringkas, harga RM654,800

Datang dalam konfigurasi enam tempat duduk, barisan kedua menggunakan unit kapten yang berasingan dan semua tempat duduk ini dibalut kain Sensafin. Bumbung panoramik besar memberikan suasana lebih cerah dalam kereta, manakala ruang simpanan barang pula boleh mencecah sehingga 750 liter apabila tempat duduk baris ketiga dilipat.

X7 xDrive40i facelift ini terus dipacu oleh enjin enam silinder 3.0 liter turbo B58, tetapi kuasanya telah ditingkatkan sedikit menjadi 380 PS (375 hp atau 280 kW) dan tork 520 Nm (boleh dinaikkan sekejap sehingga 540 Nm dengan fungsi boost) – naik 47 PS (47 hp atau 35 kW) dan 70 Nm berbanding sebelum ini.

Model ini juga sekarang dimasukkan dengan sistem hibrid ringkas 48 volt melalui penggunaan motor elektrik 12 PS (12 hp atau 9 kW) dan 200 Nm yang terletak di dalam perumah transmisi automatik lapan kelajuan Steptronic Sport. Dengan pakej ini, ia boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 5.8 saat dan mencecah kelajuan maksimum 250 km/j.

Sistem bantuan pemandu yang disediakan pada SAV ini adalah termasuk Parking Assistant Professional and Driving Assistant, yang memberikan Lane Departure Warning, Lane Change Warning, Front Collision Warning, Rear Crossing Traffic Warning, Rear Collision Prevention serta Reversing Assistant Professional.

Lima warna badan ditawarkan untuk X7 facelift ini, iaitu Sparkling Copper Grey Metallic, Blue Ridge Mountain Metallic, Skyscraper Grey Metallic, Mineral White Metallic dan Black Sapphire Metallic. Untuk kemasan dalam pula, dua skema warna disediakan – Sensafin Black dan Sensafin Cognac.

Akhir sekali untuk harga, BMW X7 facelift xDrive40i Pure Excellence dijual pada harga RM654,800 tidak termasuk insurans, bersama dengan jaminan lima tahun serta pakej program servis berkala percuma. Turut diberikan adalah bantuan tepi jalan BMW Roadside Assistance serta kad kesetiaan BMW Group Loyalty+ Mobile.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required