Pesaing Puspakom di Malaysia bukan dari bengkel biasa, perlu patuhi peraturan – Menteri MOT

Pesaing Puspakom di Malaysia bukan dari bengkel biasa, perlu patuhi peraturan – Menteri MOT

Jumaat lalu, Menteri Pengangkutan mengumumkan Puspakom bukan lagi satu-satunya agensi yang diberikan tanggungjawab dalam perkhidmatan pemeriksaan keenderaan bermula tahun hadapan, apabila konsesinya bakal tamat pada 31 Ogos 2024. Walau pun konsesinya akan diperbaharui, namun Puspakom akan berhadapan dengan persaingan daripada pihak lain yang bakal turut diberikan tauliah untuk perkhidmatan ini.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata, mana-mana pihak yang layak mengendalikan pemeriksaan mandatori kenderaan komersil dan persendirian di negara ini serta memenuhi syarat boleh dilantik untuk berbuat demikian. Walau bagaimanapun, mereka dikehendaki memenuhi semua syarat dan peraturan yang sama yang telah dikenakan ke atas Puspakom.

Ini termasuk menyediakan perkhidmatan dengan mematuhi sepenuhnya skop, piawaian dan prosedur pemeriksaan motor serta hanya melantik pekerja yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan dan menggunakan peralatan pemeriksaan berkomputer yang dikawal selia dan diluluskan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Selain itu, penyedia pemeriksaan kenderaan hanya boleh mengenakan kadar yuran pemeriksaan yang telah ditetapkan, dan mereka tidak dibenarkan sama sekali menawarkan perkhidmatan pembaikan atau pengubahsuaian kenderaan serta penjualan alat ganti. Ini bermakna peraturan ini menetapkan pembekal mungkin perlu menggunakan persediaan yang serupa dengan Puspakom.

Puspakom sendiri perlu membuat penambahbaikan, dan kerajaan meminta syarikat itu meminda prosedurnya dan memodenkan elemen utama perniagaan. Ini termasuk menambah baik proses tempahan dan memperluaskan penggunaan automasi dan peralatan komputer serta memasang peralatan/sensor/kamera bagi membolehkan pemeriksaan dipantau secara dalam talian dalam masa nyata oleh pengguna, Kementerian Pengangkutan dan JPJ.

selain itu, ia juga perlu membina pusat pemeriksaan baharu, termasuk kemudahan flagship, di lokasi yang dipersetujui berdasarkan keperluan perkhidmatan di lokasi yang memerlukannya, dan juga meningkatkan tahap kecekapan kakitangan dengan menyediakan sistem latihan pembangunan sumber manusia yang lebih berkesan dan relevan dengan keperluan semasa.

Kementerian itu berkata ia akan memastikan pembukaan pemeriksaan berkala kepada pihak lain tidak menyumbang kepada elemen persaingan tidak sihat, sambil menambah JPJ akan terus mengaudit dan memantau semua pihak yang menyediakan perkhidmatan itu bagi memastikan pematuhan, kualiti dan integriti pemeriksaan. Ia berkata mana-mana pihak yang didapati melanggar mana-mana syarat yang ditetapkan akan dikenakan penalti atau kebenarannya untuk menjalankan pemeriksaan dibatalkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required