Yamaha Tracer 9 GT pasaran Malaysia kini ditawarkan dalam dua warna baru – RM70k tidak termasuk beg

Yamaha Tracer 9 GT pasaran Malaysia kini ditawarkan dalam dua warna baru – RM70k tidak termasuk beg

Yamaha Tracer 9 GT yang dilancarkan untuk pasaran Malaysia pada November tahun 2021 kini diberikan pembaharuan grafik dengan sekarang ditawarkan dalam warna Pure White dan Midnight Black. Harga cadangan yang dikeluarkan oleh Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) adalah RM69,998 tidak termasuk insurans.

Selain penampilan, bahagian lain serta kelengkapan motosikal ini tidak diubah, bermula dengan enjin yang menggunakan unit tiga silinder Crossplane 3 berkapasiti 890 cc dengan jumlah kuasa 117 hp pada 10,000 rpm dan tork 93 Nm pada 7,000 rpm. Transmisi adalah unit enam kelajuan dengan klac jenis assist and slipper.

Unit IMU digunakan untuk mengawal sistem elektronik pada motosikal ini, termasuk mod tunggangan (semuanya ada empat mod), Cruise Control, Traction Control (tiga tahap), Slide Control (tiga tahap), Wheelie Control (tiga tahap) dan pilihan manual untuk melaras semua ciri ini pada tahap yang dimahukan.

Untuk brek, di hadapan Tracer 9 GT menggunakan set berkembar cakera 298 mm manakala di belakang terdapat cakera 245 mm. Sistem ABS disediakan dalam dua mod yang boleh ditukar oleh penunggang sementara rim pula adalah unit 17 inci dengan tayar 120/70 dan 180/55.

Di bahagian kokpit terdapat panel paparan TFT-LCD yang berbentuk petak dan dibahagikan kepada dua. Informasi berkenaan laju, tahap rpm, tahap minyak dan kedudukan gear ditunjukkan di bahagian kiri manakala bahagian kanan terdapat paparan seperti jarak perjalanan, suhu dan pelbagai lagi. Semua lampu model ini menggunakan unit LED.

Sebagai versi GT, suspensi Kayaba yang terdiri daripada fork USD 41 mm dan monoshock di belakangnya boleh dilaras sepenuhnya secara elektronik dan diberikan dengan quickshifter serta pemanas tangan. Walaubagaimanapun, beg barangan tidak didatangkan sekali dan dijual sebagai pilihan tambahan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required