BMW CE 02 diperkenal – skuter elektrik urban 15 hp

BMW CE 02 diperkenal – skuter elektrik urban 15 hp

Selepas CE 04 (dijual di Malaysia pada harga RM59,500), BMW Motorrad kini memperkenalkan kepada dunia sebuah lagi skuter elektrik, iaitu CE 02. Mahu mengelak daripada perkataan e-bike dan e-scooter, pengeluar dari Jerman ini bagaimanapun memanggil skuter ini sebagai sebuah eParkourer (parkour adalah satu istilah bagi sukan lasak melompat atau mengatasi halangan).

Sebagai sebuah skuter elektrik, CE 02 direka untuk kegunaan bandar dengan kuasa maksimum cuma 15 hp. Dengan pakej sebegini, CE 02 boleh digunakan bagi mereka yang berumur 16 tahun ke atas dengan lesen pelajar dan sementara, manakala versi 5 hp pula dikeluarkan untuk remaja 15 tahun yang memegang lesen ‘AM’.

CE 02 versi paling berkuasa boleh ditunggang sehingga laju maksimum 95 km/j dan mempunyai berat 132 kg. Ia menyediakan dua mod tunggangan iaitu “Flow” yang lebih santai dan Surf” yang lebih agresif. Apabila ditambah pula dengan modul “Highline”, ia akan memberikan satu lagi mod iaitu “Flash.”

Modul Highline itu juga datang sekali dengan pengecas pantas 1.5 kW, yang menggantikan pengecas 0.9 kW standard. Skuter ini menggunakan fork teleskopik di hadapan, monoshock di belakang serta brek cakera di hadapan dengan ABS.

Turut diberikan terus adalah ASC (Automatic Stability Control), RSC (Recuperative Stability Control) serta sistem bantuan undur untuk memudahkan pengguna meletakkan skuter ini. Tinggi tempat duduk adalah 750 mm dan kelengkapan lain yang disediakan adalah seperti sistem kunci pintar serta semua lampu jenis LED.

Informasi penting skuter ini dipaparkan pada skrin TFT-LCD 3.5 inci dan ia juga datang dengan soket USB-C. Selain memaparkan informasi penting, sistem skrin ini juga boleh disambung kepada telefon pintar melalui aplikasi BMW Motorrad Connected dan BMW Motorrad Connected Services.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required