Triumph Tiger 900 Aragon Edition GT dan Rally diperkenal sebagai menyambut kemenangan dalam rali

Triumph Tiger 900 Aragon Edition GT dan Rally diperkenal sebagai menyambut kemenangan dalam rali

Sebagai menyambut kemenangan Ivan Cervantes dalam Rali Aragon tahun lepas menggunakan Tiger 900, Triumph telah mengeluarkan model istimewa Tiger 900 Aragon Edition, yang ditawarkan dalam versi GT dan juga Rally. Di dalam siaran akhbar tidak dinyatakan sama ada jumlahnya terhad atau tidak, tetapi model istimewa ini diberitahu cuma akan dijual pada tahun ini sahaja.

Tiada perubahan teknikal yang diberi pada Tiger 900 Aragon Edition, tetapi ia dijadikan istimewa dengan grafik serta warna khas, iaitu gabungan Diablo Red/Matt Phantom Black dan Crystal White untuk GT dan Matt Phantom Black/Matt Graphite dan Crystal White untuk Rally. Melengkapkan penampilannya adalah balutan tempat duduk khas.

Kemudiannya, besi pelindung enjin diberikan standard pada kedua-dua model Aragon Edition ini, sementara versi Rally mendapat tambahan pelindung tangki minyak bagi menampakkannya lebih motosikal rali. Fork hadapan GT menggunakan unit Marzocchi 45 mm dengan pelarasan RSU elektronik, sementara Rally pula mendapat fork Showa 45 mm dengan pelarasan penuh.

Bahagian lain semuanya sama seperti model Tiger 900 yang digunakan sebagai asas, termasuk enjin iaitu unit tiga silinder DOHC bersama kotak gear enam kelajuan, mampu menghasilkan 93.9 hp pada 8,750 rpm dan tork 87 Nm pada 7,250 rpm.

Tiger GT dibuat lebih untuk penggunaan atas jalan biasa, manakala Rally dijadikan lebih lasak, dan perbezaan utama keduanya dapat dilihat pada bahagian rim dengan GT menggunakan unit aluminium 19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang sementara Rally menggunakan padanan rim spoked 21 inci dan 17 inci.

GALERI: Triumph Tiger 900 GT Aragon Edition

GALERI: Triumph Tiger 900 Rally Aragon Edition

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required