Polis hantar saman ‘ekor’ terus ke rumah pesalah trafik bagi kesalahan pandu melebihi had laju

Polis hantar saman ‘ekor’ terus ke rumah pesalah trafik bagi kesalahan pandu melebihi had laju

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) mengesahkan berkuat kuasa semalam, saman ‘ekor’ akan dihantar terus ke rumah pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan memandu melebihi had laju. Penguatkuasaan berkenaan dilaksanakan terhadap kesalahan memandu laju bagi pengeluaran notis K170A di semua lebuh raya termasuk jalan persekutuan.

Menurut Timbalan Pengarah JSPT, Bukit Aman Datuk Mohd Nasri Omar, penguatkuasaan saman bagi kesalahan memandu melebihi had laju ini akan dijalankan secara berterusan di semua kontinjen dan daerah, laporan Harian Metro.

Jelasnya, tindakan yang dilaksanakan ini adalah bagi memberi peringatan kepada semua pengguna jalan raya agar mematuhi peraturan lalu lintas yang ditetapkan di dalam negara.

“Kita (JSPT) akan menggunakan kamera tembak laju bagi merakam mana-mana pengguna jalan raya yang melanggar had laju yang ditetapkan. Saman kompaun sebanyak RM300 akan dikenakan kepada mereka yang dikesan dan ia akan dipos ke rumah mereka,” katanya.

Beliau menambah, memandu melebihi kelajuan adalah salah satu punca utama kemalangan jalan raya di negara ini yang mana pemandu gagal mengawal kenderaan lalu berlaku hilang kawalan.

“JSPT menasihati semua pengguna jalan raya supaya sentiasa mengikut peraturan yang ditetapkan dan memastikan undang-undang jalan raya dipatuhi tanpa kompromi. Kerjasama daripada orang ramai diharap dapat meningkatkan lagi kesedaran ke atas kepentingan menjaga keselamatan diri dan orang lain,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required