Mercedes-Benz Concept CLA Class beri petunjuk awal kepada satu barisan keluarga model elektrik baru

Mercedes-Benz Concept CLA Class beri petunjuk awal kepada satu barisan keluarga model elektrik baru

Mercedes-Benz telah memperkenalkan model Concept CLA Class, yang dikatakan sebagai satu “petunjuk yang hampir kepada produksi” bukan hanya untuk satu model, tetapi satu keluarga model elektrik penuh kelas permulaan. Secara spesifiknya, model konsep ini akan berkembang menjadi empat model iaitu coupe empat pintu, shooting brake dan dua SUV – semua dibina atas platform Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA).

Selain nampak seperti sebuah CLA yang lebih licin dan moden, model konsep ini turut menerapkan rekaan yang menekankan motif logo bintang tiga bucu jenama itu, termasuk pada lampu hadapan, lampu belakang, gril, rim (21 inci) serta juga bumbung.

Penggerak elektrik pada model ini diambil terus daripada Vision EQXX, dengan terdiri daripada sistem elektrikal 800 volt yang boleh menerima pengecasan sehingga DC 250 kW. Dengan kadar itu, pengecasan selama 15 minit boleh memberikan jarak gerak 400 km.

Motor yang digunakan berkemampuan 175 kW (238 PS), dipadankan bersama transmisi dua kelajuan, dan pada Concept CLA Class ini ia menggunakan pacuan roda belakang. Walaubagaimanapun, platformnya boleh digunakan untuk pelbagai tetapan, dan penggerak masa hadapan juga boleh disediakan dengan pacuan semua roda.

Selain daripada itu, model konsep ini juga menyediakan pengecasan dua hala, yang membolehkan ia menyimpan kuasa dan digunakan pada masa yang diperlukan, atau membekalkan elektrik kepada kenderaan atau perkakasan lain.

Masuk ke dalam, Concept CLA Class mendapat MBUX Superscreen penuh di sepanjang papan pemukanya, dengan teknologi LED mini dan grafik 3D seperti Vision EQXX. Kesemua empat tempat duduk menggunakan bentuk bucket, dan dibalut dengan kulit Nappa warna putih – begitu juga dengan panel pintu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required