Kembara Kenali Borneo: Rakyat Sabah adu terus kepada YDP Agong tentang keadaan jalan yang teruk

Kembara Kenali Borneo: Rakyat Sabah adu terus kepada YDP Agong tentang keadaan jalan yang teruk

Buat julung kalinya, masyarakat di Sabah dan Sarawak berpeluang menyaksikan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj dalam perjalanan Kembara Kenali Borneo yang bermula sejak 3 September lalu.

Memulakan perjalanan Kembara Kenali Borneo di Bulatan 0KM Padang Perbandaran Tawau, Sabah, Seri Paduka Baginda yang memandu sendiri Toyota Land Cruiser 300, mengetuai konvoi kembara 25 kenderaan dengan acara pelepasan disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin pada jam 8.30 pagi kelmarin.

Turut berangkat mengikuti program kembara sejauh 2,154 kilometer menelusuri Lebuhraya Pan Borneo ialah paduka anakanda, YAM Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah, YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilisha Ameera, YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilyana dan YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah.

Sepanjang perjalanan Kembara Kenali Borneo, Seri Paduka Baginda adakalanya terpaksa memandu perlahan bagi menyantuni rakyat yang menunggu di sepanjang jalan. Boleh dikatakan rakyat di Sabah begitu teruja dengan kedatangan Seri Paduka berdua, malah sanggup menunggu di tepi jalan walau pun panas terik mahu pun hujan semata-mata mahu melihat sendiri wajah pemimpin negara yang disanjungi.

“Ramai rakyat tunggu saya sepanjang jalan sehingga ke sini, saya begitu teruja, saya pandu perlahan, berhenti, kemudian pandu perlahan, berhenti lagi,” kata Seri Paduka Baginda, memetik laporan Harian Metro.

Apabila Seri Paduka berdua turun dari kenderaan untuk menyantuni rakyat, ramai yang begitu teruja untuk bersalaman dan merakam foto kenangan dengan baginda berdua. Bukan itu sahaja, sikap sporting Seri Paduka berdua yang cukup mesra dan berjiwa rakyat membuatkan ada di antara masyarakat di Sabah yang mengambil kesempatan membuat ‘aduan rakyat’ terutamanya berhubung keadaan jalan di sana yang amat mendukacitakan. Malah Tuanku Permaisuri dilihat turut mencatatkan aduan yang diterima itu.

Sebelum Kembara Kenali Borneo berlangsung, ramai rakyat Sabah meluahkan rasa gembira apabila jalan di negari berkenaan mula diturap dan diperbaiki. Ramai yang meluahkannya menerusi media sosial, malah ada yang berharap agar Seri Paduka Baginda kerap melawat Sabah agar isu mengenai keadaan jalan yang membelenggu masyarakat di sana selama ini dapat diatasi sewajarnya.

Hari ini, Kembara Kenali Borneo menjelajahi kawasan tengah Sabah dan baginda berdua berkenan untuk meninjau pembangunan Projek Lebuh Raya Pan Borneo Sabah. Seri Paduka berdua berangkat ke tapak Pakej Kerja 29 Moynod-Sapi Nangoh dan mendengar sembah taklimat mengenai projek itu daripada Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, sebelum meneruskan perjalanan kembara itu ke Telupid.

Kembara Kenali Borneo hingga 13 September ini akan berakhir di Telok Melano, Sarawak merentasi Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sabah, Sarawak serta Brunei memberi peluang keemasan bagi rakyat di kedua-dua negeri untuk beramah mesra dengan pasangan diraja dan delegasi.

@sabah_info

Makcik… | Jelajah Kembara Kenali Borneo oleh YDP Agong dan Raja Permaisuri Agong serta rombongan bermula hari ini di Tawau, Sabah

♬ original sound – Sabah Info

@sabah_info

Habislah… Raja Permaisuri Agong CATIT sendiri aduan rakyat

♬ original sound – Sabah Info

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required