Rolls-Royce Spectre kini di Malaysia – RM2 juta tak termasuk cukai, EV pertama RR, 585 PS/900 Nm

Rolls-Royce Spectre kini di Malaysia – RM2 juta tak termasuk cukai, EV pertama RR, 585 PS/900 Nm

Selepas didedahkan buat pertama kali pada Oktober tahun lalu, model elektrik penuh (EV) pertama dari Rolls-Royce iaitu Rolls-Royce Spectre kini secara rasmi telah mendarat di Malaysia. Ia dijual disini pada harga asas RM2 juta, tidak termasuk cukai dan juga perincian opsyen lain.

Spectre merupakan model EV dengan badan coupe dua-pintu dari jenama mewah British tersebut, namun ia bukanlah diasaskan dari platform khas yang dibangunkan untuk kenderaan elektrik. Sebaliknya model ini masih menggunakan platform alluminium sepenuhnya Architecture of Luxury yang sama seperti Cullinan dan Phantom generasi ke-lapan.

Walau bagaimanapun, platform berkenaan telah menerima kejuruteraan semula sepenuhnya bagi disesuaikan dengan unit rangkaian kuasa elektrik, dan hasilnya kerangka Spectre ini adalah 30% lebih keras dari mana-mana model Rolls Royce sebelum ini.

Antara sebab ketegaran tersebut terhasil kerana binaannya menggunakan aluminium terekstrud. Dan yang paling utama bateri untuk EV ini telah diintegrasikan terus pada struktur badan iaitu antara lantai dan saluran yang diwujudkan untuk sistem pendawaian serta laluan paip sistem pendingin hawa. Rekaan tersebut juga berkesan sebagai sebahagian dari penebat bunyi.

Rolls-Royce Spectre kini di Malaysia – RM2 juta tak termasuk cukai, EV pertama RR, 585 PS/900 Nm

Walaupun tiada lagi getaran mahupun bau dari enjin pembakaran dalaman yang perlu dilenyapkan kerana ia telah menggunakan unit rangkaian kuasa elektrik sepenuhnya, Spectre masih perlu dibina dengan teliti oleh pasukan jurutera Rolls Royce bagi memastikan ia masih menampilkan kualiti mewah yang sama seperti model-modelnya sebelum ini.

Jadi EV pertama dari Rolls Royce ini telah diuji secara ekstrem melibatkan pemanduan lebih dari 2.5 juta km dalam pelbagai situasi termasuk sejuk dan panas melampau bagi mengsimulasikan penggunaan selama 400 tahun.

Coupe ini digerakkan oleh dua motor elektrik yang masing-masing diletakkan pada gandar hadapan dan belakang, sekaligus memberikan pacuan semua roda. Secara keseluruhan ia menghasilkan kuasa 585 PS (577 hp atau 430 kW) dan tork maksima 900 Nm.

Walaupun Spectre ditimbang dengan berat hampir tiga tan iaitu 2,975 kg, kuasa yang dibekalkan cukup untuk membolehkan EV mewah ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 4.5 saat. Motor berkenaan menerima kuasa dari bateri lithium-ion dengan kapasiti 102 kWj, membolehkan ia bergerak sejauh 520 km dalam kitaran WLTP dengan satu cas penuh.

Rolls-Royce Spectre kini di Malaysia – RM2 juta tak termasuk cukai, EV pertama RR, 585 PS/900 Nm

Rolls-Royce menawarkan pengecas rumah AC 22 kW yang membolehkan tahap cas 0-100% dipenuhkan dalam masa 5 jam 30 minit. Ia juga boleh menerima pengecas pantas DC sehingga 195 kW yang membolehkan kadar cas 0-80% dicapai hanya dalam 34 minit. Manakala dengan pengecas DC 50 kW, kadar cas 0-80% dapat dipenuhkan dalam masa 95 minit.

Kawalan bagi sistem unit rangkaian kuasa dan sistem elektrikal lain diuruskan oleh sistem pemproses ‘Decentralised Intelligence’ yang dibangunkan sendiri oleh Rolls Royce. Sistem berkenaan membenarkan pertukaran informasi secara bebas dan terus untuk lebih 1,000 fungsi dalam kereta ini.

Menurut Rolls Royce lagi, setiap satu pemboleh ubah penghantar-penerima yang berjumlah 141,200 (tidak termasuk sub-pemboleh ubah) dalam sistem kawalan tersebut adalah dibina dengan tangan.

Spectre menerima sistem suspensi satah yang dibangunkan dari Rolls-Royce Phantom terkini bagi memberikan rasa “karpet terbang” ikonik jenama mewah itu. Tetapan suspensi tersebut termasuk menggunakan sistem kamera yang mampu “membaca” keadaan jalan di hadapan, kemudian melaras pegas udara dan penyerap hentak bagi memastikan penumpang “dilindungi dari jalan yang tidak sempurna”.

Rolls-Royce Spectre kini di Malaysia – RM2 juta tak termasuk cukai, EV pertama RR, 585 PS/900 Nm

Sistem suspensi unik pada Spectre ini juga boleh memisahkan hubungan bar anti oleng ketika ia dipandu pada laluan lurus bagi memastikan pergerakan setiap roda adalah bebas, dan kemudian dihubungkan semula apabila ia dipandu pada laluan selekoh.

Rekaan Spectre ini masih menampilkan rupa tipikal sebuah Rolls-Royce. Sekali tengok coupe ini menampilkan bentuk badan yang hampir sama seperti Rolls-Royce Wraith. Pada bahagian muka, ia menerima gril Pantheon paling besar pernah dipadankan pada sebuah Rolls Royce.

Gril tersebut direka bagi memberikan kesan aerodinamik serta dilengkapi dengan penutup aktif. Sama seperti Ghost, gril pada Spectre ini juga diberikan nyalaan lembut dari 22 LED. Jalur LED pada bahagian ‘kening’ kereta ini merupakan lampu nyalaan siang, manakala lampu utama terletak di bawahnya. Seperti biasa, pada bahagian muncung Rolls-Royce ini turut disertakan dengan figura “Spirit of Ecstasy”.

Namun khas untuk Spectre, Rolls-Royce menyatakan bahawa ditelah direka semula dan memakan masa 830 jam bagi memastikan ia lebih telus udara untuk tidak mengacau pekali geseran Spectre yang mencatatkan hanya 0.25, paling rendah berbanding model-model Rolls-Royce lain.

Coupe ini menampilkan bumbung yang bersambung terus dengan but belakang bagi melengkapkan rupa sebagai sebuah fastback dengan lampu belakang direka ringkas. Manakala untuk pintu, ia dibuka terbalik iaitu dari hadapan. Spectre turut dipadankan dengan rim bersaiz 23-inci, paling besar pernah ditawarkan pada sebuah Rolls-Royce.

Pada sebelah dalam, Spectre merupakan model pertama yang menggunakan paparan instrumen digital sepenuhnya. Manakala untuk lampu “kerlipan bintang” dalam kabin, ia bukan hanya diberikan pada pelapik bumbung, malah Spectre merupakan model pertama yang diberikan lampu tersebut pada panel pintu. Sebanyak 4,796 “bintang” yang menyala menggunakan gentian optik pada pintu sahaja.

GALERI: Gambar rasmi Rolls-Royce Spectre

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required