Chery Omoda 5 dan Tiggo 8 Pro CKD dari Kulim kini sudah mula dihantar kepada pelanggan di Malaysia

Chery Omoda 5 dan Tiggo 8 Pro CKD dari Kulim kini sudah mula dihantar kepada pelanggan di Malaysia

Chery Malaysia mengumumkan bahawa unit-unit SUV Omoda 5 dan Tiggo 8 Pro yang diproduksi secara pemasangan tempatan (CKD) menerusi fasilitinya di Kulim, Kedah kini sudah mula dihantar kepada pelanggan pasaran tempatan. Kedua-dua SUV ini telah pun dilancarkan di Malaysia pada Julai lalu, dan operasi produksi CKD Chery sudah pun dimulakan pada bulan berikutnya.

Kilang berkenaan kemudiannya menyiapkan unit pertama pada hujung Ogos, dan ia melalui proses unik kerana sudah lengkap dengan Pemeriksaan Pra-Penghantaran (PDI) sebelum unit-unit kenderaan tersebut dihantar ke pengedar seluruh Malaysia.

Menurut Chery, ia mempunyai “pendekatan komprehensif yang merangkumi satu siri langkah proaktif yang direka untuk menjamin kualiti cemerlang setiap kenderaan sebelum ia sampai kepada pelanggan,” dan semua ini adalah kerana proses PDI tersebut.

Chery turut menjelaskan bahawa proses PDI berkenaan akan melibatkan banyak pemeriksaan berulang pada bahagian seperti komponen mekanikal, ciri-ciri keselamatan dan juga perincian-perincian estetika.

“Chery telah mempercepatkan kemajuan dalam pelbagai aspek di Malaysia, daripada piawaian barisan pengeluaran kepada penyeragaman proses pengedar, daripada inventori alat ganti kepada penubuhan pusat servis selepas jualan, memastikan kedua-dua kualiti produk dan kecemerlangan perkhidmatan,” kata naib presiden eksekutif Chery Malaysia, Leo Chen.

Selain dari menumpukan perhatian terhadap perniagaannya selepas kembali semula ke pasaran Malaysia, Chery turut tidak melupakan untuk menunaikan tanggungjawabnya dalam aktiviti-aktiviti alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) di sini. Oleh itu Chery telahpun menyertai sekumpulan golongan muda dari universiti-universiti di Malaysia membersihkan pantai awam di Pelabuhan Klang sempena sambutan hari Malaysia.

“Kesejahteraan planet kita adalah tanggungjawab yang perlu kita kongsi bersama, dan sebagai sebahagian daripada komitmen kami terhadap kelestarian alam sekitar, kami sangat teruja untuk menjadi sebahagian daripada kempen pembersihan pantai ini. Ia adalah peluang untuk kami menyumbang kembali kepada komuniti dan melindungi keindahan semula jadi lautan Malaysia,” kata naib presiden Chery Malaysia, Lee Wen Hsiang.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required