Aplikasi MyJPJ bakal menyediakan semua urusan berkaitan JPJ sepenuhnya menjelang 2025

Aplikasi MyJPJ bakal menyediakan semua urusan berkaitan JPJ sepenuhnya menjelang 2025

Semua urusan perkhidmatan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) termasuk pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor (LKM), akan disediakan menerusi aplikasi MyJPJ, dijangka dapat digunakan sepenuhnya pada 2025.

Buat setakat ini, pengguna MyJPJ hanya boleh mengakses beberapa perkhidmatan, termasuk menyemak lesen memandu dan cukai jalan, semakan saman trafik dan semakan mata demerit, serta nombor pendaftaran kenderaan terkini.

Menurut Ketua Pengarah JPJ Datuk Rospiagos Taha, sasaran berkenaan adalah selaras dengan hasrat jabatan berkenaan ke arah pendigitalan sepenuhnya, namun ia bergantung kepada kekuatan sistem dibangunkan dalam aplikasi MyJPJ, Bernama.

Tambahnya, buat masa ini, sistem berkenaan masih dalam proses interim dan sedang melaksanakan projek perintis bagi urusan pembaharuan LKM dan lesen memandu dalam kalangan warga JPJ bagi menilai tahap kestabilan sistem yang dibangunkan menerusi aplikasi itu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required