Tesla buka pusat operasi di Cyberjaya — serahan dan servis kenderaan pelanggan; ada 8 Supercharger

Tesla buka pusat operasi di Cyberjaya — serahan dan servis kenderaan pelanggan; ada 8 Supercharger

Tesla Malaysia hari ini melancarkan pusat operasinya di Cyberjaya. Premis berkenaan akan bertindak sekali ibu pejabat, Experience Centre serta pusat servis untuk jenama itu di sini. Ini adalah sebahagian daripada rancangan pembangunan Tesla untuk Malaysia, yang turut melibatkan pemasangan rangkaian Supercharger, serta pembukaan lebih banyak Experience Centre oleh Tesla.

Ibu Pejabat Tesla di Cyberjaya ini selesai dalam tempoh hanya dua bulan merupakan hab sentral bagi semua operasi korperat, pemasaran, latihan dan aktiviti sokongan pelanggan. Pusat servisnya juga lengkap dengan peralatan diagnostik dan dikendalikan oleh juruteknik terlatih, dan disokong juga oleh gudang alat ganti yang khusus.

Ketika ini, Tesla Model Y dan Model 3 dibuka untuk tempahan pelanggan di sini, dengan serahan pertama bagi Model 3 dijangka berlaku hujung tahun ini. Harganya bermula dari RM189,000 bagi varian asas Rear-Wheel Drive. Sementara bagi serahan unit Model Y kepada pelanggan pula dijangka dilakukan awal tahun 2024; harga jualannya pula ialah dari RM199,000 bagi varian asas Rear-Wheel Drive.

Serahan unit kepada pelanggan akan dilakukan di premis di Cyberjaya ini. Kemudahan ini juga dilengkapi dengan lapan stesen Supercharger dan 12 pengecas Wall Connector — bagaimanapun ini hanyalah untuk kegunaan dalaman sahaja buat masa sekarang. Tesla akan menentukan sama ada stesen pengecas tersebut akan dibuka kepada umum atau sebaliknya, kelak.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required